Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
9 uživatel(ů) je online (4 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 9

více...
Noví uživatelé
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
flodur
flodur
16.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Zápisník drobností - Oprava vytěráku na flétnu

Aneb kterak ze dvou kusů udělat opět jen jeden.
Napsal/a Žirafka v 19. 10. 2018 v 14:52 (přečtení 1407×) Další články tohoto autora
Zápisník drobností
     Když se daří, tak se daří. Říká to staré přísloví a je na tom dost pravdy. Před pár dny jsem si čistila flétnu a podařilo se mi zlomit vytěrák pěkně ve dví. Při pohledu na malou plochu lomu jsem si řekla, že to asi bude problém opravit, ale nakonec se to povedlo. A protože by se to mohlo hodit i někomu dalšímu, udělala jsem i nějaké obrázky a tak vzniklo dnešní povídání. Není to tedy nic moc světoborného, ale třeba někoho inspiruji

Co je potřeba:

- lihový čistič
- papírové ubrousky
- svařovací drát nebo něco podobného
- kvalitní sekundové lepidlo
- brusnou houbičku
- různé malé vrtáčky
- vrtačku (ideálně stojanovou)

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – zlomený vytěrák.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – zlomený vytěrák, detail zlomové hrany.


     Na prvním obrázku vidíte, jak to vypadalo na začátku. Tyčka naštěstí praskla rovně a čistě, takže nebylo nutné dělat žádné další úpravy povrchu. Vzala jsem malou vrtačku a pomocí vrtáčků udělala do obou částí díry. Hezky pomalu jsem začala od jednoho milimetru a skončila jsem až u dvou milimetrů a dvou desetin. To proto, že jsem v zásobárně objevila svařovací drát tohoto průměru. Pokud budete mít jiný drát, použijte jiný konečný vrtáček.

     Díry je potřeba vyvrtat kolmo. Co nejvíce kolmo to umíte. Bez stojanové vrtačky to jde dosti těžko, ale také se to dá. Dost pomáhá právě to postupné vrtání díry a její postupně zvětšování. Díry se tím zároveň i vyčistí od zbytků špon a pilin.

     Když máte díry hotové, uřízněte, nebo ucvakněte, svařovací drát vhodné délky tak, aby byl o něco málo kratší, než je součet hloubek obou děr. Musí totiž zůstat nějaká mezera pro lepidlo. Z toho důvodu je potřeba, aby díra bylo o něco málo větší, než je průměr drátu.

     Doporučuji si nejprve zkusit všechno sestavit bez lepidla. Takže do jedné části zasunout drát a pak nasunout i část druhou. Musí to jít hezky k sobě a také se ukáže, jak moc dobře jste vrtali a jak moc je díra mimo kolmici. Drobné nedostatky se dají odstranit například tím, že se drát trošku ohne.

     Pokud všechno dobře sedí, tak vytěrák zase rozeberte a drát i konce a vnitřky děr pečlivě vyčistěte a odmastěte. Jde to dobře například lihem. Já jsem původně zkusila aceton a to se ukázalo, jako ne úplně nejlepší nápad, protože zrovna můj vytěrák je z plastu, který aceton rozpouští. Naštěstí jsem si to uvědomila velmi brzy a tak to není vidět. Vám ale použití acetonu jednoznačně nedoporučuji.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – zalepený kus svařovacího drátu. Na druhé části je vidět připravená vyvrtaná díra.



Postup lepení:

1. kápněte lepidlo na polovinu drátu a tento zastrčte do jedné části vytěráku
2. počkejte, až lepidlo zaschne, což může trvat i několik minut. Nedoporučuji s drátem hýbat, naruší se tím vznikající vazby mezi lepidlem a okolními materiály.
3. než lepidlo zaschne, otřete okolí drátu a vnější část tyčky. Tam lepidlo zatím nepotřebujeme, překáželo by potom při sestavování celku.
4. po zaschnutí lepidla v první části naneste lepidlo na zbytek drátu a nasuňte druhou část tyčky.
5. Tyčku pečlivě sestavte tak, aby byla co nejvíce rovně a zlomené části na sebe přesně navazovali. Asi se to nepodaří na 100% ale zkuste udělat maximum možného.
6. Na tupém spoji vyleze část lepidla, to je potřeba opět odstranit, aby nedělalo nevzhledné bubliny a hrbolky.
7. Počkejte, až lepidlo definitivně zaschne a vytvrdne. Mezi tím je dobré vytěrák očistit od případných nečistot a zbytků lepidla.
8. Když lepidlo vytvrdne, vezměte jemnou brusnou houbičku a spoj začistěte. Čím jemnější houbičku použijete, tím lépe.
9. Hotovo

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – opravený vytěrák připravený k akci.


     Je zajímavé, že tento typ vytěráku se skoro nedá sehnat. Na internetu jsem jej sice po delším hledání nakonec objevila, ale u neznámé firmy a za poštovné, které se mi vůbec nelíbilo. Když jsem se ptala v různých prodejnách v Ústí a v Praze, tak mi všude nabízejí jen vytěrák podobný štětce na lahve. Ten je sice docela dobrý na vytření korpusu a nožky flétny, ale na hlavici je dosti nevhodný. Tato tyčka, společně s kusem flanelu, má nejlepší výsledky. Asi proto se nedá koupit

     S oblibou používám kyanoakrylátové lepidlo Würth Klebfix, což je dosti drahé lepidlo, ale dosti vydatné a velmi pevné. Při práci s ním je potřeba si dávat opravdu pozor, protože lepí rychle a skoro všechno a ze všeho nejraději lepí kůži na prstech.

     Jak jsem psala už na začátku, dnešní povídání není moc dlouhé ani nijak převratně objevné, ale možná se někomu bude hodit a to bych byla ráda. Takže pokud se vám podařila stejná nehoda jako mně, budete po dnešku vědět, jak si poradit.
Hodnocení: 10,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Žirafka
Publikováno dne: 4.12.2018. 12:35   Aktualizováno dne:8.12.2018. 9:06
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Lepidlo
Ukázalo se, že použití tvrdého kyanoakrylátového lepidla nebylo ideální, protože spoj praskl a vytěrák je opět na dva díly. Bude potřeba najít nějaké vhodnější lepidlo, takové, které bude i po zaschnutí stále trochu [d]tvrdé[/d] pružné. No jo, stává se.
henry
Publikováno dne: 6.12.2018. 12:26  
 Odp: Lepidlo
... vytěrák je z plastu, který aceton rozpouští...

Pokud aceton rozpouští plast a rozpouší ho dobře, použij právě aceton jako lepidlo. Ponechej obě části plastu na povrchu lomu naleptat tak, až bude plocha na dotek lepivá, přitlač je pořádně k sobě a zajisti je do doby vyschnutí. Já takhle lepím veškeré plasty, které lze naleptat. Drží to spolehlivě. Lem vzniklý stlačením po dokonalém zaschnutí obrousíš, drsnou plochu ošetříš opět acetonem ... atd.
A je to zároveň vynikající "lepidlo" na plexisklo, vzniklý spoj je průhledný.
Žirafka
Publikováno dne: 8.12.2018. 9:08  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Lepidlo
Také mě to napadlo, ale to by tam už nesměla být dírka pro ten drát. Mohu ale zkusit oboje, dovnitř dát nějaké pružné lepidlo, které slepí drát a plast, a na spojení plastů vytěráku použít ten aceton. Až budu mít volno, tak to zkusím, teďka jsem pořád v jednom pracovním kole. Jako třeba teďka vyrážím zase fuč. Nejprve na jednu akci a pak rovnou do práce. Návrat bude zase až kolem půlnoci, nebo spíše po ní. Ono se to poddá
charos
Publikováno dne: 29.12.2018. 22:59  
 Odp: Lepidlo
Na plasty, které aceton leptá (většinou polystyren, ABS)použij buď epoxid (dvousložkový) nebo tzv. Lepidlo na tvrdé plasty (např. od CEYS Plasticos rígidos, UHU HartKustStoff). Odmastit buď lehce tím acetonem nebo benzínem, nouzově isopropylalkoholem.
Žirafka
Publikováno dne: 31.12.2018. 8:25  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Lepidlo
Já jsem zatím použila UHU Metallo a vypadá to, že to zatím drží. Uvidím, jak dlouho tomu tak bude a jestli to nerupne zase někde jinde
haniball1973
Publikováno dne: 6.1.2019. 18:30  
Nemluva
Datum registrace: 05.02.2017
Bydliště:
Počet komentářů: 13
 Odp: Lepidlo
Je prave rozdil lepidlo a lepidlo, ja po zkusenostech kdy jsem lepil na tupo ruzne plasty, pokud mam nejake ouvej zjistuji jestli se da pouzit nejaky aktivator, coz je neco na zpusob naleptani povrchu. Aktivator povrchu se pouziva treba pri lepeni silikonu (ano lze ho slepit) nebo pri lepeni zpetneho zrcatka v aute.
Žirafka
Publikováno dne: 7.1.2019. 14:42  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Lepidlo
Tak ono s vhodným lepidlem se dá slepit opravdu všechno se vším. Však se lepí i v kosmu nebo se vlepují platinové elektrody do hlemýždě vnitřního ucha pomocí kyanoakrylátového lepidla.

Tady byl původně problém v tom, že lepidlo je tvrdé a tyčka je pružná a pružně namáhaná, takže to rupnou muselo a já si to měla uvědomit dříve. Zatím se zdá, že to lepidlo UHU byla dobrá volba.
haniball1973
Publikováno dne: 7.1.2019. 19:56  
Nemluva
Datum registrace: 05.02.2017
Bydliště:
Počet komentářů: 13
 Odp: Lepidlo
Kyanacrylat je pouze zaklad, od vyrobce k vyrobci jsou pridavane zuslechtujici prisady. Zkusim najit kontakt jeden je Elchemco s.r.o. (neni to ciste prodejce, ale vyrobce licich hmot a lepidel, trochu slozitejsi komunikace) ale ten hlavni je dodavatelska fy napr pro skodu, lepidlo kterym se da lepit i vysoce namahane casti jako blok motoru, zavit pro stefty ci jak se to jmenuje, drzi pohromade valec+hlavu+blok. Lepidla maji v kartusich a jsou drazsi.
haniball1973
Publikováno dne: 7.1.2019. 20:02  
Nemluva
Datum registrace: 05.02.2017
Bydliště:
Počet komentářů: 13
 Odp: Lepidlo
A jeste jsem zapomnel na UV vytvrzovane lepidla, potrebuje konkretni vlnovou delku, bezne je to 404 nm, nektera maji tusim ze 380 nm. Ty pouzivam na lepeni zrcatek na galvohlavu, pomerne dost velke dynamicke namahani, sice nevazi skoro nic ale jsou zatezovana vlastni vahou a zrychlenim okolo 10 m/s2.
haniball1973
Publikováno dne: 7.1.2019. 20:07  
Nemluva
Datum registrace: 05.02.2017
Bydliště:
Počet komentářů: 13
 Odp: Lepidlo
Jedinou malou kritiku bych mel k tomu ze pro slepeni tehto dvou kusu bych pouzil do jednoho otvoru tak jak jste to udelala vice slabsich ocelovych dratku (idealne struna), kvalita spoje je dana plochou
Žirafka
Publikováno dne: 9.1.2019. 6:44  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Lepidlo
Citát:
vice slabsich ocelovych dratku (idealne struna), kvalita spoje je dana plochou


Toto je ovšem super myšlenka a určitě to bude mít něco do sebe. Příště to budu muset zkusit, díky za inspiraci
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny