Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
6 uživatel(ů) je online (2 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 6

více...
Noví uživatelé
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Redakční zvěsti - Plány do dalšího roku

tentokrát pro rok 2019
Napsal/a Žirafka v 20. 01. 2019 v 14:02 (přečtení 1081×) Další články tohoto autora
Redakční zvěsti
     Já vím, jak někdo někde vidí napsáno „plány do dalších let“, tak už si začne říkat, že to je zase nějaká kulišárna, nebo rovnou okecávačka o tom, co by se chtělo, ale co určitě nebude. Nicméně mám takový pocit, že tentokrát to bude trochu jinak A mám k tomuto pocitu i svoje důvody. Konec konců, za jedenáct měsíců to je zase další bilancovací období, takže se uvidí, jestli to byla nebo nebyla kulišárna.

     Myslím a předpokládám, že letos bude více mých článků než v několika předchozích letech. Je to i proto, že v osobním životě cítím značné štěstí a to se pak člověku hnedka lépe tvoří. A že to nejsou jen řeči ukazují třeba následující obrázky.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – Měnič z 9V na 24V pro zkoušečku semaforků.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – Tentýž měnič ještě jednou, tentokrát za světla.


     Tento měnič bude součástí chystané zkoušečky divadelních semaforků, kterou si dělám do práce. Je to vlastně katalogové zapojení obvodu MC34063 a ukazuje se, že si tento obvod zařadím mezi svoje oblíbené součástky, protože měnič s ním je jednoduchý, hezky funguje, je laciný a ukazuje se, že je dosti odolný. Kdy se mi podaří zkoušečku dokončit a pak publikovat, to ještě není jasné. Zatím jsem ve stadiu pokusů a testů.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – Stavebnice sériového displeje.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – Stavebnice už sestavená a funkční.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – Detail displeje.


     Na dalších obrázcích je vidět stavebnice sériového displeje, kterou jsem si přivezla z burzy v Praze na Jarově. S největší pravděpodobností o ní bude článek jako první, už proto, že je sestavená a odzkoušená. Ještě se musím naučit ji pořádně využívat, ale to přijde samo. Demonstrační program pro Arduino už mám hotový, teďka se musím přimět k tomu, udělat totéž pro Bascom. Už dopředu mohu prozradit, že na stavebnici budu pět hlavně chválu, ačkoli pár drobností k vytknutí se také najde, celkový dojem je však jednoznačně kladný.

     Dalším článkem, kterým bych chtěla někdy během roku pokračovat, je povídání o stroboskopu. Lehounce upravený text vyšel v lednové Praktické elektronice (PE 1/2019), takže tu článek vyjde až později během roku. Zrovna tak bych ráda pustila ven článek o výpočtech předřadníků a bočníků, který také vyšel v PE, ale zatím se mi nepodařilo nějak uspokojivě vyřešit problém se sázením a zobrazením vzorců. Dávat vzorečky jako obrázky se mi moc nechce, a psát je jako v programovacím jazyku také moc. Pokud na nic rozumného nepřijdu, tak to tak ale asi stejně dopadne.

     Krom vynalézání jsem si také opravila televizi, měla svod v tlačítkách místního ovládání, pak tu mám ještě jednu televizi na opravu a takové různé malé drobnosti. Například jsem si opravila CD přehrávač ve svém prvním radiomagnefotonu, jenž jsem koupila před dávnými lety za svojí první výplatu. Je to hrozné, ale je to více než dvacet let. Děs…

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – Vnitřnosti radiomagnetofonu Philips AZ8051.


     Problém byl s tím, že mechanika nečetla médium. Stačilo přidat proud laserové diodě, která za ty roky už má něco odsvíceno, a všechno zase funguje. Ještě chci opravit kazetovou mechaniku, kterou mi poškodili bratři, ale to bude náročnější, protože tam jsou dva mechanické problémy. Jednak je poškozený pant dvířek a pak hnací rolna. Ten pant snad nějak opravím, ale tu rolnu budu muset někde splašit a bojím se, že to nebude zrovna snadné.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 7 – Co vy na to?


     No a také jsem přemýšlela nad tím, jak by se čtenářstvo tvářilo na případné občasné články s tématikou sedmého obrázku. Netroufala bych si psát o hudební teorii, to skutečně ne, ale občas si upravím, či spíše transponuji, nějakou písničku tak, aby se dala zahrát na nástroj s nejnižším tónem C, a říkám si, že by se třeba někomu dalšímu mohla také hodit. Jen je otázkou, jak by to bylo s případnými autorskými právy. U písniček lidových, či velmi starých, je to asi jednoduché, u těch novějších by se to asi nějak muselo řešit. A pak je také otázkou, jak to vlastně je s právy na noty z knihy, kde jsou písničky lidové, takže již vyjmuté z autorských práv. No nevím, když o tom tak přemýšlím, asi by to chtělo se zeptat nějakého právníka, ale rozumného a tak, aby pak neposlal kontrolu.

     Co se týče Žirafovin, tak bych ráda změnila systém vkládání komentářů tak, jako tomu bylo před poslední velkou aktualizací. Prostě aby se dal komentář vložit se všemi volbami a ne jen se základními a přitom odpovědi na tento komentář ty všechny volby mají. Zatím se mi na to nedaří přijít, ale věřím tomu, že se mi to jednou povede a určitě to bude nějaká ptákovina.

     Takže jak vidíte, nezahálím a pořád se něco děje. Jen nějak nebyl čas to sepsat a publikovat. Jak jste jistě pochopili, mám od prvního prosince minulého roku novou práci, takže těch podnětů k tvoření mám více. Ale také o něco méně času, protože jezdím do práce do Prahy a to zabere nějaký čas. Nicméně v nové práci jsem šťastná, takže rozhodně nelituji a věřím, že i z práce budu mít spoustu nových podnětů k tvůrčí činnosti. Zrovna tak si říkám, že i vy ostatní třeba zase něco napíšete a tak se během roku pár článků sejde a bude tu zase pohoda
Hodnocení: 0,00 (0 hlasů) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny