Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
9 uživatel(ů) je online (2 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 9

více...
Noví uživatelé
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
flodur
flodur
16.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Blikátko s obvodem HT2021

Napsal/a Žirafka v 4. 10. 2009 v 11:14 (přečtení 7695×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Tak jsem si po delší době opět udělala radost takovým jednoduchým obvodem, jehož posláním je blikat diodami. Je to asi nejjednodušší možné zapojení blikače. S méně součástkami to pravděpodobně ani nejde udělat. Pokud tedy nepočítám procesor s interním RC oscilátorem nebo samoblikající LED.

     Zapojení používá speciální integrovaný obvod HT 2021 taiwanského výrobce Holtek Semiconductor. Tento obvod je přímo určený po obvody blikačů v různých aplikacích.


Základní vlastnosti obvodu:

Napájecí napětí: 1,2 – 4,5 V
Proud budiči: cca 10 mA
Počet diod: 1 nebo 2
Klidový proud: 2µA (maximálně)
Pracovní proud: 500µA (maximálně)
Technologie: CMOS – pozor při manipulaci a pájení!
Pouzdro: DIL14 nebo nezapouzdřený čip
Čtyři pracovní režimy:

1. samostatný režim, diody blikají současně
2. samostatný režim, diody blikají na střídačku
3. režim s externím generátorem, diody blikají současně
4. režim s externím generátorem, diody blikají na střídačku

     Režim s externím generátorem je primárně určený pro spolupráci s melodickým generátorem. Diody pak blikají v jeho rytmu. Nicméně ani jeden z mých generátorů nemá vhodný výstup, takže jsem to nemohla prakticky vyzkoušet. Předpokládám, že se předpokládá použití s generátorem stejného výrobce. V samostatném režimu lze také zvolit mezi chodem trvalým nebo jednorázovým. Při něm diody blikají přibližně 40 sekund a pak zhasnou a obvod se uspí, neboli přejde do režimu s minimální spotřebou.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – schéma zapojení blikače


     Jak je vidět ze schématu zapojení, je obvod opravdu jednoduchý a vlastně k němu není co dodat. Uzemněním vývodu OPT1 je zvolen samostatný režim. Spínačem S2 lze přepínat mezi střídavým a současným blikáním. V katalogovém listu jsou tyto režimy označené jako In-Phase (současné blikání) a Out-Of-Phase (střídavé blikání). Tlačítkem S3 se spustí blikání. Pokud zůstane tlačítko sepnuté, tak diody blikají stále. Po jeho rozpojení obvod odpočítá 40 sekund a pak diody zhasnou. Spouštěcí obvod obsahuje logiku ošetřující zákmity tlačítka, proto je možné jej připojit přímo, bez dalších součástek.

     Testovací vývody jsou ve skutečnosti výstupy na kterých jsou různé signály z vnitřku obvodu, jejich použitelnost je prakticky nulová, krom výstupu TEST1 na kterém je kmitočet odpovídající blikání diod s úrovněmi 0 a Ucc. Jedná se o hezký obdélníkový signál, který by možná šel dále použít. Jaká je ovšem zatížitelnost tohoto výstupu se nikde nedá zjistit. Výrobce jej neuvádí s tím, že vývod slouží pouze pro testování obvodu a uživatel jej nemá používat.

     Kmitočet vnitřního oscilátoru je určený hodnotou rezistoru R1, čím je menší, tím rychleji oscilátor běží a tím kratší dobu diody svítí a rychleji blikají. Časovač totiž funguje na principu počítání period oscilátoru. Kmitočet oscilátoru je 128kHz při hodnotě odporu 220kΩ.

     Napájecí napětí se připojuje na vývody 13 (plus) a 9 (mínus). Při delších přívodech, nebo napájení z malých baterií je vhodné připojit paralelně ještě malý kondenzátor s kapacitou několika desítek mikrofaradů. Kondenzátor vykryje proudové špičky a prodlouží životnost baterie.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – pokusné zapojení blikače


     Více snad již opravdu nejde o tomto jednoduchém zapojení napsat. Snad ještě jedna poznámka týkající se napájecího napětí. Výrobce sice praví, že obvod funguje od napětí 1,2V ale je potřeba počítat s úbytky napětí na diodách a na jejich budičích. Proto při napětí 3 V a modrých diodách nelze čekat blikající diody. Úbytek napětí na budičích ale není nikde napsaný. Chce to trošku experimentovat a zjistit, jestli obvod bude s konkrétními diodami dobře fungovat. U klasických barev (červená, zelená, žlutá) a napětí 3V však problémy nehrozí.

     Vlastností blikače je to, že při střídavém blikání diody na malý okamžik zhasínají obě dvě. Blikání je pak příjemnější na pohled a také zajímavější. Více informací je napsaných v katalogovém listu obvodu, který doporučuji si pročíst. Je tam i popsáno, jak funguje časování obvodu a také připojení melodického generátoru.

     Obvod HT2021 jsem koupila v Brně u firmy Buček a stojí kolem 30Kč. Věřím, že si s ním také hezky pohrajete a možná se najde i nějaké rozumné použití. Napadá mě například blikačka na kolo nebo blikač k modelovému přejezdu či do nějakého autíčka. Případně nějaké zvláštní blikátko na ozdobu oblečení

Další informace:

www.bucek.name - dodavatel součástek
www.holtek.com.tw - výrobce obvodu
Hodnocení: 10,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
vladimirek
Publikováno dne: 4.10.2009. 18:44  
Nemluva
Datum registrace: 17.05.2008
Bydliště:
Počet komentářů: 13
 Odp: Blikátko s obvodem HT2021
Kmitočet vnitřního oscilátoru je určený hodnotou rezistoru R1, čím je menší, tím rychleji oscilátor běží a tím kratší dobu diody svítí a rychleji blikají. Časovač totiž funguje na principu počítání period oscilátoru. Kmitočet oscilátoru je 128kHz při hodnotě odporu 220kHz

Je tam malilinkatý překlep. U odporu má být ohmů ne kHz.
Vl.
Žirafka
Publikováno dne: 4.10.2009. 19:28  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Blikátko s obvodem HT2021
Stává se Děkuji za upozornění.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny