Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
19 uživatel(ů) je online (2 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 19

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Pískle do zásuvky

Pomůcka pro práci na síťových rozvodech.
Napsal/a Žirafka v 22. 11. 2016 v 20:41 (přečtení 3299×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Po nějaké době tu mám zase jednu elektronickou drobnost z vlastního nápadu. Tedy jak se to vezme, podobný přístroj jsem před časem viděla v nějakém časopisu. Jestli to bylo Amatérské rádio nebo už Praktická elektronika, to už nevím. A hledat se mi to moc nechce, ačkoli časem ten článek možná najdu. A jsem si jistá tím, že existuje a věřím, že to nakonec neskončí u vrchního soudu

     Smyslem života písklete je po připojení do sítě vydávat intenzivní přerušovaný zvuk. A také u toho svítit diodami, které jsem přidala až úplně na konec, aby přístroj byl nejen slyšet, ale i vidět.

     K čemu je vlastně takové pískle dobré? Hodí se při práci na rozvodech doma nebo někde jinde. Většina lidí pracuje na vypnutém zařízení. Občas se ale stane, že toto vypnuté zařízení někdo zapne a nikomu to neřekne. Ne vždy je možné mít rozvod zkratovaný a tak se do zásuvky vypnutého zařízení dá zapojit pískle a když rozvod někdo zapne, tak se pískle hlasitě ozve a upozorní všechny v doslechu „Pozor! Někdo to zapnul“ a je na lidech, aby se podle toho zařídili. Další použití je při hledání správného jističe, nebo pojistky, k danému obvodu. Stává se hlavně když je rozvaděč špatně popsaný, nebo není popsaný vůbec. Tak se do zásuvky toho kterého obvodu zapojí pískle a postupně se zkouší vypínat. Až ztichne, je hledaný jistič nalezen. No jako třetí použití mne při psaní tohoto podívání napadlo to, že když dojde k výpadku proudu, tak se často zkouší „jestli už to jde“. A po nějaké době člověk neví, co je a co není zapnuté. Pískle může za zapnutí proudu upozornit. Možností se možná najde i více, ale teďka mne nic dalšího nenapadá.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – schéma zapojení písklete.


     Schéma zapojení je velmi jednouché a vidíte jej na obrázku číslo jedna. V horní části je napájecí zdroj, ve spodní dva generátory a koncový stupeň budící piezokrystal , který vydává zvuk.

     Napájecí zdroj a jeho funkce

     Napájecí zdroj jsem nechtěla dělat s transformátorem, protože mi tady přišel zbytečný. Navíc jsem si chtěla zkusit něco méně obvyklého. Jedná se o kondenzátorový zdroj přímo bez galvanického oddělení od sítě a je potřeba při stavbě, oživování i provozu dbát jisté opatrnosti a počítat s tím, že síťové napětí je vlastně kdekoli v obvodu a může neopatrného stavitele docela potrestat.

     Proud z fázové svorky prochází přes kondenzátory C4 a C5, diodový můstek a ochranný odpor R1 na společný zpětný vodič. Za můstkem je filtrační kondenzátor C3 a zenerova dioda, která stabilizuje napájecí napětí pro integrovaný obvod na hodnotu přibližně patnácti voltů. U zenerovy diody chybí obvyklý omezovací odpor a to proto, že proud v obvodu je omezený pomocí předřadných kondenzátorů. Ty se v obvodu střídavého proudu chovají jako impedance a omezují proud na cca 20 mA. To platí pro kmitočet sítě 50 Hz, v Americe nebo Japonsku by byl proud větší.

     Odpor R1 omezuje proudový náraz při zapnutí napájení. Vybité kondenzátory přestavují v obvodu vlastně zkrat a kratičký okamžik by protékal veliký proud. To značně namáhá součástky i spoje. Tímto odporem se proud omezí.

     Rezistor R5 slouží k vybití nabitých kondenzátorů po odpojení písklete od sítě. Je to důležité proto, že napětí z kondenzátorů se objeví na přívodních svorkách a kvalitní kondenzátory udrží náboj po dlouhou dobu. Náboj je sice malý a nemůže ublížit, nicméně z leknutí by se mohlo stát i něco horšího.

     Generátory signálu

     Vlastní generátor zvukového signálu je na schématu dole. Jeho činnost je také velice jednouchá, jak se ostatně dalo očekávat. Funguje to takto:

     Po zapnutí napájecího napětí je na obou spojených vstupech hradla IC1B úroveň logické nuly. To proto, že kondenzátor C1 je vybitý. Na výstupu hradla je proto úroveň logické jedničky a kondenzátor se začíná přes rezistor R2 nabíjet. To trvá přibližně jednu sekundu a když napětí dosáhne horní rozhodovací úrovně schmittova klopného obvodu na vstupu hradla, překlopí se výstup hradla do stavu logické nuly a kondenzátor se začne zase vybíjet. To opět trvá přibližně jednu sekundu a po dosažení dolní rozhodovací úrovně se hradlo opět překlopí a celý děj se začne opakovat od začátku. Charakteristickou vlastností tohoto oscilátoru je to, že první kmit je delší než všechny ostatní. Je to proto, že na začátku se kondenzátor nabíjí z nulového napětí, při všech ostatních kmitech se napětí mění již jen mezi horní a dolní rozhodovací úrovní hradla. Všechny ostatní kmity jsou tedy stejně dlouhé.

     Hradlo IC1A je zapojené obdobně s tím rozdílem, že vstupy hradla nejsou spojené, ale jeden vstup je spojený s výstupem hrdla IC1B. Pokud je na vstupu 1 hradla úroveň logické nuly, je druhý oscilátor blokovaný a nekmitá. Pokud je tam logická jednička, oscilátor kmitá úplně stejně, jak je popsáno v předchozím odstavci. Jen kmitá rychleji, protože je použité menší hodnoty kapacity i odporu. Kmitočet se dá nastavit pomocí trimru R6. Hodnotu kmitočtu nastavíme podle vlastního vkusu, nebo tak, aby piezokrystal pracoval v rezonanci, pak vydává nejsilnější zvuk.

     Zbylá dvě hradla jsou zapojená jako investory a přímo budí piezokrystal. Krystal je zapojený mezi vzájemně negované výstupy hradel. Pokud je na výstupu hradla IC1C logická jednička, je na výstupu IC2D logická nula a opačně. Výhodou tohoto způsobu připojení je vyšší napětí na krystalu, ačkoli se to nezdá, a tím pádem o dost hlasitější zvuk.

     Čtyři červené svítivé diody jsou zapojené klasicky přes předřadný odpor a slouží jednak k indikaci zapnutí přístroje, pro ty, co neslyší jeho zvuk, a zadruhé rychleji vybíjejí filtrační kondenzátor. Což platí jen částečně, protože při poklesu napětí pod jejich prahové napětí diody zhasnou a dál se v obvodu neuplatňují.

     Pár poznámek k zapojení a oživování

     Kmitočet obou oscilátorů je značně závislý na napájecím napětí. Proto je při zapnutí, a hlavně při vypnutí, slyšet klouzavý zvuk. Při zapnutí se přechodový děj odehraje během jednoho nebo dvou kmitů hradla IC1B, ale při vypnutí stačí náboj uložený v kondenzátoru C3 ještě na několik desítek sekund práce obvodu. Měřením jsem zjistila, že použitý integrovaný obvod funguje ještě při napětí přibližně jednoho voltu. To již krystal píská velmi tiše, ale pořád je trochu slyšet.

     Po zapnutí stoupá napětí na C3 postupně a relativně pomalu, kondenzátor má velikou kapacitu a nabíjecí proud je omezený, takže od okamžiku zapnutí po rozsvícení svítivých diod uběhne chvilka času, přibližně půl sekundy.

     Pokud budete chtít pískle před prvním zapnutím do sítě vyzkoušet napájením z nějakého zdroje, ať již laboratorního, nebo z baterií, dávejte pozor na jednu, na první pohled ne zcela zřejmou „zradu“ a totiž, že není možné použít vyšší napětí než 15 voltů. Pokud to zkusíte, tak téměř jistě zničíte zenerovu diodu ZD1. Je to tím, že v jejím obvodu není žádný prvek omezující proud a proto se nadměrným proudem zničí. Pokud chcete vyzkoušet její funkci, je třeba nastavit omezení proudu na laboratorním zdroji na přibližně 20 mA. V provozu ze sítě proud diodou omezují sériové kondenzátory C4 a C5.

     Mechanická konstrukce

     Použila jsem malou krabičku, původně určenou pro napájecí adaptér. Důvodem jejího použití je to, že má šikovné rozměry, vestavěnou zástrčku do zásuvky a odpovídající elektrickou pevnost. A také je hezká, levná, skladná a dobře dostupná.

     Výrobce krabičky pro montáž desky spojů počítá s jejím zasunutím do drážek v menší, větrané, části krabičky. V té větší má být transformátor. Ani jedno jsem nepoužila, proto jsem do krabičky vlepila dva distanční sloupky z nylonu a desku k nim přišroubovala.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – vlepené distanční sloupky. Jako lepidlo jsem použila Epoxy 1200.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – přívodní vodiče od kontaktů zástrčky. Použila jsem opět Epoxy 1200, protože dobře drží, a má odpovídající elektrickou pevnost.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – spodní strana spojové desky, je chráněná ochranným lakem.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – hotové pískle před namontováním do krabičky.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – hotové pískle po namontování do krabičky. Deska v horní části drží na distanční sloupcích a ve spodní části se opírá o přepážku v krabičce.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 7 – pískle v provozu. Vypadá skoro jako mimozemšťan


Součástky použité v prototypu

C1 - 330 nF, keramický
C2 - 10 nF, keramický
C3 - 1000 uF/16 V, elektrolytický
C4, C5 - 100 nF/630 V, fóliový

R1 - 1k2/2 W
R2 - 3M3/0,6 W
R3 - 1k/0,6 W
R4 - 2k7/0,6 W
R5 - 3M3/0,6 W
R6 - 100 k trimr

ZD1 - zenerova dioda s napětím 15V
IC1 - CD4093
LED1 až 4 červené LED o průměru 3 mm
Krabička CP-Z64/B, univerzální deska plošných spojů, propojovací vodiče, distanční sloupky, šroubky a vruty.

Poznámky k součástkám

Kondenzátory C4 a C5: je potřeba použít kvalitní kondenzátory na napětí minimálně 630 V (raději 1000 V) stejnosměrných nebo 250 V střídavých. Nelze použít miniaturní keramické kondenzátory, ty jsou většinou jen na napětí 40 nebo 63 voltů a to je málo. Síťové napětí je velice brzy prorazí.

Odpor R1: je potřeba použít odpor s povoleným výkonem alespoň 2 W nebo více. Proud procházející v prvních okamžicích je značný (schválně si ho zkuste spočítat). Proudové špičky by ho časem mohly zničit. Také musí být určený pro napětí 300 voltů nebo více. Nelze použít miniaturní typy.

Odpor R5: výkonově stačí libovolný typ, musí být určen pro trvalé napětí 300 voltů nebo více. Nelze použít miniaturní odpory.

Usměrňovací můstek: vyhoví libovolný typ určený pro napětí 630 V nebo více. Proudové zatížení je jen cca 20 mA a to splňují všechny můstky. Pokud se někdo rozhodne použít místo hotového můstku jednotlivé diody, musí splnit stejné podmínky.

Zbytek součástek pracuje s malým napětím a proto na jejich výběr nejsou kladeny žádné zvláštní nároky.

Co říci závěrem?

     Věřím, že pokud si pískle také postavíte, že vám bude přinášet radost a bude dlouho a dobře sloužit. Jeho konstrukce není složitá a zapojení je nezáludné, bude určitě fungovat na první zapnutí a je vhodná konstrukce i pro méně zkušené elektroniky, pokud si jej nechají zkontrolovat od někoho, kdo má více zkušeností.

A na úplný závěr obligátní varování:

     Pamatujte, že celý přístroj je galvanicky spojený s napájecí sítí a že sítové napětí může být, a také je, kdekoli v obvodu. Při stavbě, uvádění do provozu, nastavování i používání proto dbejte pozornosti a přemýšlejte nad tím, co činíte. Při oživování je velmi dobrou pomůckou oddělovací transformátor.

     Konstrukce musí být provedena tak, aby se nikdo nemohl neúmyslně a náhodně dotknout pracujícího obvodu pod napětím. Při použití plastové krabičky musí být všechny kovové část vystupující ven oddělené od obvodu. Případná kovová krabička musí být spojena s ochranným vodičem (PE) sítě.

     Pokud nemáte patřičné vzdělání nebo zkušenosti, nechte dokončený přístroj zkontrolovat někým, kdo je má.
Hodnocení: 6,00 (3 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
EKKAR
Publikováno dne: 23.11.2016. 22:11  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Pískle do zásuvky
Jenom asi dostatečně nechápu účel stavět jako přístroj určenej pro trvalý zastrčení do zásuvky něco, co umí bez jakýkoliv jiný další činnosti jen přerušovaně vřeštět ...
host
Publikováno dne: 24.11.2016. 8:20  
 Odp: Pískle do zásuvky
Pár připomínek ke grafice webu: náhledové obrázky jdou za sebou, okolo spousta nevyužité plochy, takže výsledek v kterémkoliv volitelném vzhledu, posouvám dvoumetrovou nudli s náhledama 300 px a zbytek v mém případě na monitoru 1440 p je prázdná plocha. Schéma má 1500 px, když už se otvírá přes javascript, buď menší na tak jednoduchý obvod, nebo aspoň škálovatelné i když to v gifu s tenkýma čarama nedopadne dobře.
Napájení z 1f sítě 230 V bych radši značil L a N, tohle L1 L2 vypadá jak dvě fáze, sice to z obrázků vyplývá že jde o piny adaptéru, ale obrázek může někomu třeba předhodit gůgl samotný.
Žirafka
Publikováno dne: 24.11.2016. 16:47  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Pískle do zásuvky
Citát:
Jenom asi dostatečně nechápu účel stavět jako přístroj určenej pro trvalý zastrčení do zásuvky něco, co umí bez jakýkoliv jiný další činnosti jen přerušovaně vřeštět ...


No třeba k tomu, aby po zapnutí do zásuvky vřeštělo Ono se přesně hodí jen na ten jeden, v článku popsaný, účel. Neumí nic jiného, ale svůj účel plní naprosto dokonale.

Citát:
Napájení z 1f sítě 230 V bych radši značil L a N, tohle L1 L2 vypadá jak dvě fáze, sice to z obrázků vyplývá že jde o piny adaptéru, ale obrázek může někomu třeba předhodit gůgl samotný.


To je pravda, opravila jsem to.

Citát:
Schéma má 1500 px, když už se otvírá přes javascript, buď menší na tak jednoduchý obvod, nebo aspoň škálovatelné i když to v gifu s tenkýma čarama nedopadne dobře.


Teďka nevím, jak to myslíš. Zkusím si o tom "škálovatelném GIFu" něco najít. Třeba s tím něco půjde udělat. Zbytek je asi věc názoru a diskuse, o které můžeme někdy dlouze diskutovat. Mne se to zobrazuje třeba dobře, ale mám jiný monitor.

A všimla jsem si, že na malém monitoru se schéma zobrazuje špatně, protože se nedá posouvat obrazem, jdu se tedy ponořit do hlubin XOOPSu a zkusím s tím něco udělat.
host
Publikováno dne: 24.11.2016. 23:12  
 Odp: Pískle do zásuvky
Citát:
No třeba k tomu, aby po zapnutí do zásuvky vřeštělo

Bez urážky, tohle je odpověď typu „Protože proto”. Jelikož příroda nedělá nic zbytečně, mají i lidé „tak nějak” v povaze chtít účelnost ve všem, co mají i co dělají. Pokud ji v tom nevidí, dostane to nálepku „blbost”, „zbytečné” a podobně, a naopak ztratí jejich zájem. Musí to přinášet výhody, samoúčelnost je jen mrhání časem a energií.

Jaký je tedy účel zařízení? Odhání to komáry? Plaší to krtky? Nutí křečka běhat v kolečku? Vzdaluje kočku od tvé večeře? Nebo jaké výhody ti přináší „aby to po zapnutí do zásuvky vřeštělo”?

Mimochodem, když prolezeš belzovy stránky, přijdeš na to, že k odporu 1k2 do série se síťovým zapojením bude výhodné zapojit ještě kondenzátor, který snese 400V - tam je účel, že nebudeš tolik ohřívat vzduch v krabičce a zrychlovat kolečko v elektroměru.
host
Publikováno dne: 24.11.2016. 23:14  
 Odp: Pískle do zásuvky
Aha sry, kondíci tam jsou… nějak už dneska nevidím (dlouho jsem řídil ve tmě a mrholení, tak jsem tak nějak vyřízenej).
Žirafka
Publikováno dne: 25.11.2016. 5:37  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Pískle do zásuvky
Po přečtení dvou komentářů pod článkem jsem si začala říkat, že si ze mne někdo asi dělá srandu a nebo že mám značně nedůvtipné čtenáře, případně čtenářstvo negramotné. Chtěla jsem se v tomto komentáři zmínit o tom, že vysvětlení funkce písklete je přeci popsané v článku a chtěla jsem napsat, ve kterém to je odstavci. Jenže když jsem text hledala, tak jsem si všimla, že při přepisování článku do redakčního systému mi ten odstavec, tak nějak, vypadl a tudíž že v textu není. Jak se to stalo nevím, ale asi jsem byla poněkud nepozorná.

Takže se tedy chci za své úvahy omluvit a bezradné čtenářstvo odkazuji na třetí, nově doplněný, odstavec, kde je smysl existence písklete vysvětlen
Žirafka
Publikováno dne: 25.11.2016. 5:43  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Pískle do zásuvky
Jo to znám, také se mi to občas stává

Jinak v textu je o tom zdroji psáno i o tom, proč tam je ten odpor s hodnotou 1,2 kΩ. Přemýšlela jsem i o tom, jestli tam popisovat důvod použití kondenzátorů a vzorečky pro jejich výpočet, ale pak k tomu, z nějakého důvodu nedošlo. Připisuji to lenosti
host
Publikováno dne: 25.11.2016. 6:59  
 Odp: Pískle do zásuvky
Po přečtení onoho odstavce musím říct, že tohle už smysl dává docela dobrý.

Ještě by to chtělo nějakou krabičku na rozvaděč, která by při přiblížení další osoby v době prací na instalaci křičela „Nešahej na to!”
Žirafka
Publikováno dne: 25.11.2016. 14:58  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Pískle do zásuvky
No jo, stává se. Já jsem žila v domnění, že tam ten odstavec je a proto jsem nechápala, na co se vy dva vlastně ptáte. A pak jsem zjistila to, co jsem zjistila. Inu stává se i v lepších rodinách

Ta druhá krabička by se občas hodila také, zatím ji supluje cedulka "Nezapínej! Na zařízení se pracuje", ale uznávám, že nikomu nezabrání v tom zařízení zapnout. Ta krabička sice také ne, ale třeba by mluvící rozvaděč někoho od takové akce odradil.
EKKAR
Publikováno dne: 26.11.2016. 5:14  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Pískle do zásuvky
No vida - a já si celou dobu trápil šedou kůru mozkovou, k čemu takovou příšernost někdo vymyslel... Ale na to bránění před zapnutím bys tam musela mít ne krabičku, ale bednu velikosti rakve s pořádnýma chapadlama nebo ramenama, který by jakýmukoliv narušiteli prostoru před rozváděčem z fleku vylískaly pár po kušně, kdykoliv by se přiblížil blíž než by bylo záhodno. Už jsem se totiž setkal s blbem (neb jak pravil klasik, kde BLB, tam nebezpečno...), kterej naprosto ignoroval Saškou popisovanou ceduli s textem "Nezapínat ..." a zařízení vypnutý hlavním vypínačem zapnul ...

Co následovalo nejde dost dobře popsat textem, protože to byla doslova několik desítek sekund trvající sekvence výraznejch krátkejch zvuků doprovázejících úraz elektrickým proudem, pokračujících sérií absolutně nepublikovatelnejch citoslovcí (kterej xxxx?! a podobně) a řinčením naslepo odhozenýho vercajku. Klika byla, že dotyčnej pokopanej to nejenom přežil, ale nedokázal se k viníkovi vinou svojí pozice na 2 patra vzdálený montážní lávce dostat dřív než za asi 5 minut, během kterejch jednak stačil příslušně "vychladnout" a druhak viník měl dostatek času inkriminovaný místo spěšně opustit. Jeho smůla byla, že v místě je trvale běžící kamerovej systém a během velice krátký doby byl identifikovanej na záznamu ... Naštěstí i ta krátká doba ho uchránila od fyzický konfrontace s dotyčným málem ugrilovaným elektrikářem, kterej zrovna měl rozdělanou tu vzdálenější část vedení - a ruce samozřejmě na vodiči ... Myslím že ani v takový situaci by "pískle" nezabránilo následkům přehnaný aktivity zmíněnýho BLBA - protože reakční doba na jeho zvuk by asi byla příliš dlouhá k tomu, aby dotyčnej stačil ohroženou zónu opustit.
host
Publikováno dne: 26.11.2016. 10:00  
 matení lidí
Nechci tlumit něčí nadšení, ale popisovaná konstrukce je použitelná (s přimhouřeným okem doma pro vlastní použití)JEN pro pro zjišťování ke kterému jističi který zásuvkový obvod patří, nebo jako indikace obnovení dodávky energie.
To ostatní nemá oporu ani v elektrikářské (míněno profesionální) praxi ani v předpisech. Tabulka NEZAPÍNEJ - NA ZAŘÍZENÍ SE PRACUJE v žádném případě není určená jako zabezpečení laicky dostupného NEODPOJENÉHO obvodu, který stačí zapnout jističem/vypínačem. Týká se obvykle práce v distribučních sítích a umisťuje se v rozvodnách, kde byl příslušný obvod předtím odpojen vyjmutím pojistek, zkratováním/zemněním nebo uzamčením vypínače v revizní poloze (a uložením klíče na bezpečném místě), přepnutím ovládání z "dálkově" na "místně".(Ve staré normě ČSN známý Příkaz B.) Žádný kvalifikovaný pracovník (a jiný nemá v sítích NN co dělat) si nebude odpojený obvod "zajišťovat" jen tabulkou, to by udělal úplný diletant a dobrodruh. Nesprávná je i častá praxe rychloelektrikářů na nedokončených rozvaděčích v novostavbách, přelepit ve vypnutém stavu zapojené jističe k nezakončeným vývodům.
Takže popisované příhody a eventuality jsou v totálním rozporu s předpisy (no, budiž) ale hlavně s kvalifikovaným řemeslem, čili PRASÁRNY.
Žirafka
Publikováno dne: 27.11.2016. 20:20  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: matení lidí
Citát:
JEN pro pro zjišťování ke kterému jističi který zásuvkový obvod patří


Pro toto použití také pískle vzniklo. Zbytek použití jsem napsala až po zamyšlení se nad tím, k čemu by se dalo ještě použít. Uznávám, že pořadí použití mohlo být jiné, ale jestli je to matení lidí, to snad ne.

O zbytku se nechci přít, je potřeba s tím souhlasit. Když ale vidím při práci elektrikáře, třeba u nás v práci, nebo kdekoli jinde, tak si říkám, že i jim by se podobné pískle občas hodilo i z důvodu, který je v mém popisu uveden jako první.

Práce podle norem je jistě vzorem, ale často vidím, že většinou nedostižným. Bohužel.

Mimochodem, u nás v práci se "Příkaz B" stále běžně používá, byť hlavně při práci na zařízení vysokého napětí. Zrovna nedávno někdo udělal velikou chybu a byl z toho vážný úraz elektrickým proudem, naštěstí ne smrtelný. Klasicky se spěchalo a nejprve se napsaly papíry (aby to bylo z krku), a pak se šlo teprve vypínat a zkratovat. Bohužel jedna část pracovníků viděla vypsané a podepsané "béčko" a šli pracovat. Žel, zařízení bylo ještě stále pod napětím 25 kV...

Zkušenost praví, že i kvalifikovaní pracovníci dělají chyby a že část lidí dokáže téměř nemožné a člověk pak jen kroutí hlavou nad tím, k čemu pak došlo. Jak jde čas a vývoj kupředu, tak pravidlo "pojistky a hlavice do kapsy kalhot" se dneska už skoro nedá používat.

Napadá mne třebas situace u nás v domě. Společný elektroměrový rozvaděč je dole v přízemí, jsou na něm všechny elektroměry a hlavní jističe od bytů i společných prostor. Rozvaděč je pochopitelně zaplombovaný. Napadá mne otázka, jak by se mělo správně postupovat, když je potřeba pracovat na rozvodnici v bytě? Vypnout jistič, dát k němu cedulku a rozvaděč zavřít je tak jediné, co se dá udělat. Ale nikomu to nezabrání v tom, dveře rozvaděče otevřít a jistič zase zapnout. Normálně to nikdo neudělá, ale pokud vypadne jistič od jiného bytu, tak jeho nájemník se bude pokoušet si ten svůj zapnout.

Neznámý mi nasadil brouka do hlavy, zkusím se schválně zeptat našich elektrikářů, jak by se mělo postupovat, protože by mne to skutečně zajímalo
host
Publikováno dne: 27.11.2016. 22:35  
 Odp: matení lidí
Matením lidí jsem myslel hlavně ten nesmysl že se tabulka Nezapínej používá k neodpojeným vypínačům a ještě dostupným kolemjdoucímu laikovi.
Některé věci se časem dost změnily, i přístup k předpisům a lidem, než jak to bylo dřív. Kvalifikovaných lidí je málo, zato lopat je nadbytek. Na druhou stranu stát se levicově sere čím dál víc lidem do života i dohled nad předpisy je tvrdý a ještě horší soudy o náhrady škody. Stačí aby nádeník odmítal ochranné pomůcky nebo jednou porušil bezpečnostní předpisy a letí, protože venku je deset dalších. Popravdě taky beru jako horší ztrátu když se něco stane zdejšímu fachmanovi, než když čtu jak v Nigérii vylítlo do vzduchu 90 magorů, co si čepovali benzín z převrácené cisterny.
Práce na bytovém rozvaděči jištěném v přízemí? De iure to má dělat oprávněná osoba, takže zavolá na dispečink distribuce, že leze pod plombu, jistič shodí, a odpojí přívod do bytu. ČEZák pak HR do pár dní zaplombuje.
Zdá se to jako pakárna pro byt o pár schodů výš nad HR ale v principu stejná situace může nastat v objektu kde pracuje víc elektrikářů a kde jsou rozvaděče od sebe vzdálené. Při havárii v časové tísni aspoň k HR u vypnutého přívodu postavit proškolenou osobu na nutnu dobu a vývod v bytě prozkratovat? Já vím, že to zní nesmyslně ale skoro každý smrťák byl z banální situace která se "neměla v praxi vůbec stát".
Žirafka
Publikováno dne: 28.11.2016. 5:41  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: matení lidí
Citát:
Matením lidí jsem myslel hlavně ten nesmysl že se tabulka Nezapínej používá k neodpojeným vypínačům a ještě dostupným kolemjdoucímu laikovi.


Používat se tak nemá, ale používá se tak naprosto běžně. Tedy v tom lepším případě. Viděla jsem už i nápisy na papírku a podobně.

Citát:
Já vím, že to zní nesmyslně ale skoro každý smrťák byl z banální situace která se "neměla v praxi vůbec stát".


Jo to znám moc dobře. A není to jenom u elektro prací, je to skoro vždycky. A zajímavé na tom je to, že většinou neudělá chybu jen jeden člověk, vesměs jich chybuje více a pak už to jen jede.

Čekala jsem, že řekneš to, co jsi napsal, myslím tím tu sundanou plombu z rozvaděče a volání na dispečink. Ale sice jsem viděla dost lidí se vrtat v rozvodech, i za to placených, ale toto jsem neviděla ještě ani jednou. Asi nemám štěstí to někdy vidět udělané správně.
host
Publikováno dne: 28.11.2016. 8:22  
 Odp: matení lidí
Ptala ses, jak postupovat správně, navíc ta situace má mnoho variant, HR v domečku pro tebe a pro tu druhou paní která je momentálně v lázních, nebo HR paneláku v Chánově s x byty, kde to 5x za den padá, motá se tam verbež co hledá zábavu, rozvaděč má vymleté zámky a nedá se zavřít, budeš věřit cedulce a lepicí pásce?
Žirafka
Publikováno dne: 28.11.2016. 16:30  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: matení lidí
Cedulka je pomocné opatření. Stejně jako to moje pískle. Pokud se u rozvaděče najde aktivní blb, je to problém. A je jedno, kolik opatření člověk udělá. Blb je blb.
host
Publikováno dne: 29.11.2016. 9:01  
 Odp: matení lidí
Cedulka není pomocné opatření, ta je tam pro informování kvalifikovaného pracovníka, že předtím jiný kvalifikovaný pracovník odpojil vývod/vyjmul pojistky/sejmul ovládací páčku vypínače/ a a že je nemá zapojovat.
Ten odstavec
Citát:
Hodí se při práci na rozvodech doma nebo někde jinde. Většina lidí pracuje na vypnutém zařízení. Občas se ale stane, že toto vypnuté zařízení někdo zapne a nikomu to neřekne. Ne vždy je možné mít rozvod zkratovaný a tak se do zásuvky vypnutého zařízení dá zapojit pískle a když rozvod někdo zapne, tak se pískle hlasitě ozve a upozorní všechny v doslechu „Pozor! Někdo to zapnul“ a je na lidech, aby se podle toho zařídili.

je úplně zavádějící a z profesního hlediska prasárna. V okamžiku kdy by nějaký pípák indikoval svévolné zapnutí a přítomnost napětí někomu, kdo pracuje na odpojeném A NEZAJIŠTĚNÉM zažízení je už všechno předchozí špatně. Blb je v tomto případně ten "elektrikář" a to až do nebe.
Můžu se zeptat, jaké zařízení obsahuje zásuvku na síťové napětí, do kterého by se měl laik hrabat?

co se týká stavby takové krabičky připojované na síťové napětí, tady se laik vydává na území nejistoty, v případě beztransformátorového zdroje problém s napěťovou odolností R1 (síťové napětí a na něm superponované možné špičky i 1000 V) C4 a C5, což je u obvyklé kvality asijských součástek neověřitelný proces, kromě toho dodržení izolačních vzdáleností, krabička ze samozhášivého plastu. O něco lepší je použití sítového trafa v provedení bezpečnostní. Nekvalitní svitkové kondenzátory v beztransformátorových zdrojích (čínské seznory osvětlení atd.) sice obyčejně umřou slušně na ztrátu kapacity, ale jsou k vidění i vyhořelé svitky.
host
Publikováno dne: 29.11.2016. 14:23  
 Odp: matení lidí
Mám takový pocit, že se tu našel Hyperexpert

https://www.bastl.sk/hyperexperti-brzda-tvorivosti/
host
Publikováno dne: 1.12.2016. 17:35  
 Odp: matení lidí
Taky bych řekl. Taková cedulka je tam v první řadě pro všechny kdo umí číst, asi proto je na ní varování v češtině a ne např. QR kód a pod ním razítko. Jestli je to cedulka normovaná státní normou, podle které odborník pozná že v instalaci má zrovna ruce kolega Franta který je už po obědě, to je laikovi jaksi u prdele - ovšem i laikové umí číst a někteří z nich kupodivu ani nejsou blbci, takže tací z toho pochopí že když je někde na zařízení napsáno "Nezapínej!", tak se to nejspíš momentálně nemá zapínat. Jinýnmi slovy, taková cedulka je jedno z opatření, a pokud takové opatření může přispět k bezpečnosti, není důvod ho nepoužít.

Takoví hyperexperti jsou ale bohužel téměř všichni "lidi od elektriky" co mají víc jak "šestku". Oni se totiž dělí elektrikáři na dva druhy - na ty co znají všechno co běžně k praxi potřebují + něco navíc jako bonus, to když si opakují aby nevyšli ze střehu, a pak na ty, co ty razítka těm "šestkám a osmičkám" dávají. Ti mají nabiflované všechny vyhlášky odpředu dozadu a zase zpátky včetně jejich čísel a když s nima o půlnoci manželka zatřese aby nechrápali, tak začnou ta čísla recitovat, ale šroubovák drželi naposledy před dvaceti lety - a v neobvyklé situaci vám navíc stejně neporadí. Ale hlavně že jsou od reality odtrženými experty na "co by se nemělo" a "co se musí" a u zkoušek z vás hodně z nich rádo udělá debila (nejlépe na věci, kterou jste k práci nikdy nepotřebovali a ani nikdy nebudete, třeba když slaboproudaře - elektronika, který končí v zásuvce, buzerují na bleskosvodech).
Žirafka
Publikováno dne: 1.12.2016. 20:25  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: matení lidí
Hmm, tak to nevím, jak se na mne kdo bude koukat, ale já mám osmičku a nebylo úplně snadné ji získat. U zkoušek bylo více revizáků jak nás zkoušených. Ale mám jim. Fakt.

Já vím na co jeden z anonymů naráží a já s ním vlastně i souhlasím, protože se často dělá tak, jak by se dělat nemělo. A ne vždycky je možné dělat tak, jak by se dělat mělo. Když je málo času, jako že je to skoro vždycky, ale někdy je ho skutečně málo, tak není čas na všechny zajišťovací práce. Myslím si, že je potřeba vědět, co se má dělat a co si mohu dovolit, při troše dobré vůle, porušit, aniž bych se vystavovala riziku nějakého maléru. A k tomu směřoval i ten text v doplněném odstavci. Původní určení písklete je pomoc při hledání, který jistič patří ke kterému okruhu. Ta ostatní použití mne napadla až při psaní.

Spoléhat se jen na cedulku nebo jen pískle je docela risk a nelze to doporučit. Ale kombinací více prvků, byť třebas samostatně nedostatečných, mi připadá jako dobré řešení situace. Je ovšem otázkou, jak by se v případě nějakého maléru k problému postavil třeba právník nebo soudce.

Nemyslím si, že jeho použití je PRASÁRNA, jak tu někdo říká, ale asi je to věc názoru. Já prasárnou označuji jiné věci a děje.
host
Publikováno dne: 1.12.2016. 21:47  
 Odp: matení lidí
Nikdo nemluví o spoléhání JEN na cedulku, naopak jsem psal že cedulka je jedno z opatření. Já jsem jen rozporoval myšlenku, kterou se onen anonym snažil vnutit "v plén", a to tu že je určená jen odborníkům - to samozřejmě není, ba naopak pro laiky (coby kolemjdoucí, samozřejmě, v elektrice se co hrabat nemají) je určena primárně.

Já tu osmičku měl taky, ale jelikož se v současné době nekonají žádné práce dodavatelským způsobem, tak jsem si to neobnovoval.
Žirafka
Publikováno dne: 2.12.2016. 8:59  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: matení lidí
Citát:
Nikdo nemluví o spoléhání JEN na cedulku, naopak jsem psal že cedulka je jedno z opatření.


To byla reakce na jeden z mých předchozích příspěvků a také tak všeobecně. Ono je vždycky lepší se nespoléhat jen na jeden způsob, lepší je si všechno pojistit.

Já tu osmičku potřebuju do práce. Ne že bych něco skutečně dělala, ale jsem "papírový čert" a tak ji mít musím, abych mohla sedět ve zkušební komisi pro naše odborné zkoušky pro práci na zabezpečovacím zařízení, které je ovšem zařízením určeným a tak tam vlastně zkouška podle vyhlášky 50/1978 není potřeba
marian
Publikováno dne: 6.2.2017. 18:34  
 Odp: Pískle do zásuvky
Účel je napísaný. Aby to začalo vrešťať, keď ja opravujem zásuvku na vzdialenejšom mieste od rozvádzača a niekto mi zapne istič napriek tomu, že tam je tabuľka NEZAPÍNAŤ. Stalo sa mi v praxi.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny