Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
13 uživatel(ů) je online (5 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 13

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Doutnavkové běžící světlo

Tradiční světelný efekt poněkud netradičně.
Napsal/a Žirafka v 17. 11. 2015 v 11:38 (přečtení 3261×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Dělala jsem pořádek v součástkách a tak jsem se přehrabovala i v pytlících s integrovanými obvody. Říkala jsem si, že by to chtělo udělat zase nějakou ptákovinu a tak vznikla tato konstrukce

     Běžících světel jsem zkusila postavit hodně a ještě více jich je vidět na internetu. Přímo nepřeberné množství od velice jednoduchých obvodů až po obvody složité a ovládané pomocí procesorů. Nikdy jsem ale neviděla takové zapojení, které teďka předkládám ctěnému čtenářstvu.


     Nápad tedy byl, ale poslední kapkou byla konstrukce digitronových hodin od Danyka, která rozhodla o tom, že se do toho pustím hnedka. A také jsem se pustila. Vznikly dvě varianty zapojení, přičemž jedna se vyznačuje tím, že nefunguje a druhá tím, že funguje krásně. O důvodech pojednám dále v textu.

     Schéma je na prvním obrázku a jak je vidět, je zapojení vlastně klasické, zdroj signálu s obvodem NE555, potom dekadický čítač 7490 a za ním dekodér. Ten je trochu zvláštní, protože se jedná o obvod 74141 určený pro ovládání digitronů. Dneska je poněkud problém jej sehnat, ale já jej mám v zásobách a občas je vidět někde ve výprodeji. Je to dekodér 1 z 10 a výstupy má určené právě pro ovládání digitronů, což jsou speciální doutnavky. Koncové stupně jsou s otevřeným kolektorem a zvládají napětí až 65 V přičemž mají ochranu před napětím vyšším.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – schéma zapojení.


     Jak to tedy funguje? Generátor s 555 generuje signál na jehož frekvenci závisí rychlost běhu efektu. Frekvenci určují součástky R1, R2 a C1. Čím větší jsou jejich hodnoty, tím nižší frekvenci generátor generuje a tím pomaleji efekt běží. Signál postupuje do čítače, který čítá vstupní impulsy a na svých výstupech poskytuje hodnoty v kódu označovaném jako BCD. Čítač je dekadický, čili čítá jen od nuly do devíti a pak se zase vynuluje. Jeho nastavovací a nulovaní vstupy jsou uzemněné, protože nejsou zapotřebí. Z čítače jde signál na vstupy dekodéru a ten již přímo spíná doutnavky zapojené mezi jejich napájecí napětí a výstupy dekodéru, který spíná proti zemi. Doutnavky je třeba zapojit tak, jak je to nakreslené ve schématu, pokud je zapojíte tak, jak se zapojují LEDky, tak obvod nebude správně fungovat.

     Napájení obvodu je mírně komplikovanější, protože jsou potřeba napětí dvě. Jedno je +5 V určené pro integrované obvody a druhé je cca +150 V pro doutnavky. První napětí musí být řádně filtrované a dobře stabilizované. Výrobci uvádějí, že je třeba napětí 5 V ± 5% nebo lepší. Druhé napětí stačí jen usměrněné, nemusí být vůbec stabilizované ani filtrované, ale malá filtrace je dobrá, protože doutnavky neblikají v rytmu pulzujícího napětí. Předřadné odpory pro doutnavky je potřeba spočítat tak, aby jimi tekl při daném napájecím napětí proud cca 1 až 2 mA. S hodnotou 47 kΩ jimi teče proud cca 1,5 mA. Pokud někdo namítne, že by jimi měl při této hodnotě téci větší proud, tak je třeba počítat s úbytkem napětí na doutnavce, který je cca 70 V a pak to již vyjde dobře

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – funkční prototyp běžícího světla. Na pozadí je vidět „Bezpečný zdroj nebezpečných napětí“ v tomto okamžiku dodávající napětí cca 150 V pro doutnavky.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – tentýž prototyp ve tmě osvícený doutnavkami.


     Původně jsem doutnavky zapojila jinak a to stejně, jako se zapojují LEDky. Čili každá měla svůj předřadný odpor a byly zapojené na napájecí napětí.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – nesprávné připojení doutnavek k dekodéru.


     Výsledkem bylo, že se všechny rozsvítí slabým svitem a v rytmu běhu čítače se občas některá rozsvítí více. Proč tomu tak je? Při pohledu na vnitřní schéma obvodu je to vlastně jasné. Přes doutnavku se na výstupní tranzistor dostane cca 70 V a to je více, než dovolí jeho ochranný obvod. Proto toto napětí projde přes ochranou diodu na zenerovu diodu s napětím cca 65 V (obě diody jsou součástí struktury obvodu) a pak k zemi. Některé zdroje uvádějí napětí zenerovy diody jen 55 V. Tento obvod stačí doutnavce k rozsvícení.
Pokud jsou doutnavky zapojené přes jeden společný předřadný odpor, je situace jiná. Jeden z tranzistorů je vždy sepnutý a jemu přiřazená doutnavka svítí. Napětí na koncovém tranzistoru je malé (jen jeho saturační napětí) a tak se ochranný obvod ostatních tranzistorů nemůže uplatnit a doutnavky proto nesvítí.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – vnitřní zapojení dekodéru.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – jiné zapojení výstupního budiče.


     Na obrázcích 5 a 6 je nakreslené vnitřní zapojení dekodérů a koncového stupně. Obrázek 5 je podle knihy „Integrované obvody a co s nimi“ a obrázek 6 podle knihy „Přehled obvodů TTL 7400“. Je vidět, že se zapojení liší, ale v principu tam ta zenerova dioda vždy je a při vysokém napětí na výstupu chrání koncové tranzistory.

     V zapojení je ještě jedenáctá doutnavka a ta jen svítí. A svým svitem upozorňuje na přítomnost vyššího napětí a nabádá k obezřetnosti při práci. Někdy se totiž stane, že doutnavky připojené k dekodéru nesvítí a tak není poznat, jestli je nebo není připojené jejich napájecí napětí.

Součástky použité v prototypu:

IO1 - NE555
IO2 - MH7490A
IO3 - MH74141

R1 - 47 kΩ
R2 - 47 kΩ
R3 - 1 kΩ
R4 - 150 kΩ

C1 - 100 nF
C2 - 100 nF
C3 - 100 nF
C4 - 1 µF/16V
C5 - 100 µF/16V

Dt1 až Dt11 – malé doutnavky s napětím cca 70 V (viz lit.5)

     Závěrem podotýkám, že napětí pro doutnavky je již relativně vysoké, ačkoli stále patří do tzv. nízkého napětí, a umí již ublížit. Je proto potřeba dávat si pozor. Pokud nemáte zdroj, který by poskytl takto vysoké napětí, je možné použít dva transformátory spojené jejich nízkonapěťovými vinutími. Celek se pak bude chovat jako oddělovací trafo a po usměrnění dostaneme vhodné napětí pro doutnavky.

     Přímé připojení k síti je sice v principu možné, nicméně jej velmi nedoporučuji, protože je to nebezpečné. Pokud se k tomuto způsobu napájení přeci jenom rozhodnete, čiňte tak velmi opatrně a s vědomím toho, co činíte.

     Co říci závěrem? Toto zapojení není vůbec užitečné, ale je krásné a člověk si občas musí jen tak hrát. Pro potěchu ducha a tak vůbec. Pokud se někdo pustí do stavby a bude pak mí také radost, tak budu moc ráda.

Použitá literatura:

1. Přehled obvodů řady TTL7400 I. Díl, BEN 1997, ISBN 80-86056-08-2
2. Přehled obvodů řady TTL 7400 II. Díl, BEN 1998, ISBN 80-86056-28-7
3. Integrované obvody a co s nimi, SNTL 1990 ISBN 80-03-00131-5
4. http://www.danyk.cz/avr_dig2.html
5. http://www.hezkyden.cz/shop/doutnavka/
Hodnocení: 9,50 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Host
Publikováno dne: 17.11.2015. 12:05   Aktualizováno dne:17.11.2015. 12:17
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Citát:
poslední kapkou byla konstrukce digitronových hodin od Danyka, která rozhodla o tom, že se do toho

tohle asi znáš předpokládám?
https://www.youtube.com/watch?v=n8nrGA8VUXc Citát:
poslední kapkou byla konstrukce digitronových hodin od Danyka, která rozhodla o tom, že se do toho
Žirafka
Publikováno dne: 17.11.2015. 12:17  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Neznala jsem to. Vypadá to sice hezky ale přemýšlím, co s těmi hodinami asi tak dělá, když je někomu neukazuje. Předpokládám, že mají spotřebu jako malá kamna a tak to nebude na to je mít trvale puštěné.
host
Publikováno dne: 17.11.2015. 13:23  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
A co děláš ty se všema konstrukcema, které zrovna nejsou v chodu? )))))
Padesát triod po dvou wattech žhavení, to je asi tak dvacetina příkonu myčky? dál radši nebudu počítat, co bere sauna a tak dál, co tak lidi mívají...
Žirafka
Publikováno dne: 17.11.2015. 20:20   Aktualizováno dne:17.11.2015. 20:22
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Pokud postavím hodiny, tak je logické je mít zapnuté a používat je. Pokud postavím něco jiného, je logické to používat tehdy, když to je potřeba. Mít hodiny a nepoužívat je není logické Pokud to ovšem nejsou hodiny nějaké speciální, jako třebas stopky nebo hodiny spínací či expoziční.

Jasně, někdo má doma to či ono, ale mít hodiny, které sežerou sto wattů není zrovna levná záležitost. Já bych do toho tedy nešla. A kdo ví, jakou to má celkovou spotřebu, nelze sčítat jen žhavící proudy, jsou tu ještě proudy anodové, ačkoli uznávám, ty asi nebudou nijak závratné. Nicméně zanedbatelné to v tom počtu také nebude.
host
Publikováno dne: 17.11.2015. 22:22  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Hodiny demonstrační - exhibiční.
To budou asi taky všechny hodiny s osciloskopickou obrazovkou hojně stavěné, protože ta obrazovka mívá dobu života pár tisíc hodin maximálně.
I digitrony se dost rychle vysvítí při trvalém použití.
mano007
Publikováno dne: 17.11.2015. 23:49  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Ked uz ma nieco pekne blikat tak sa priklanam ku stavbe hodin. Kedze digitrony nemam vo svojej zbierke tak som zacal patrat kde sa daju zohnat. S tym prikonom sa to da vyriesit aj tak ze napr. po stlaceni tlacitka budu svietit cca 10 nimut.
Žirafka
Publikováno dne: 18.11.2015. 5:41  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Moje digitrony to nevědí a svítili v hodinách mnoho let. Teďka odpočívají, protože je musím opravit, ale nebylo to nějak moc aktuální. Když tak vidím, co jsem před léty postavila, tak se poněkud stydím

Hodiny s obrazovkou považuji za ptákovinu, ale jako demonstrace je to hezké, to zase jo.
Žirafka
Publikováno dne: 18.11.2015. 5:43  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Dají se koupit třeba na Aukru, jen někteří prodejci nevědí, co si za ně říci. Já je ve sbírce mám a občas si s nimi hraju a pak je zase uložím. Asi budu časem stavět další hodiny Případně meteostanici, mám totiž i znakové digitrony s písmenky.
host
Publikováno dne: 18.11.2015. 6:58  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Velikost ptákoviny bude asi věc názoru, některému čtenáři klidně může připadat jako megaptákovina všechno co se na tomto webu řeší. Imitace analogových hodin na obrazovce, možnost variabilně měnit styl zobrazení, kulatý tvar obrazovky=ciferníku pro zobrazení cyklického děje, možnost využití jako znakový vektorový displej při nastavování v menu, to nejsou neužitečné vlastnosti. Akorát ta životnost.
Hodiny ke kterým musí člověk dojít, šátrat a něco mačkat aby sdělily čas, se mi jeví dost ** ****.
Některé digitrony možná drží a některé jsou za rok nebo dva * ****. Jako jiné doutnavky známé ze schodišťových tlačítek, ze sporákových kombinací... hodně vydržely ruské doutnavky z vn v televizích. Rusové se nerozpakujou použít na elektrody slušnou vrstvu zářiče pro lepší ionizaci, v eurosvazu bychom z toho dávno měli radiační poplach a černý kašel.
mano007
Publikováno dne: 18.11.2015. 10:01  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Citát:
Rusové se nerozpakujou použít na elektrody slušnou vrstvu zářiče pro lepší ionizaci, v eurosvazu bychom z toho dávno měli radiační poplach a černý kašel.



Je pravda ze ruske veci su bud uplny shit alebo preziju aj slavu Lenina, v kazdom pripade su paradne naddimenzovane.
host
Publikováno dne: 18.11.2015. 14:53  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Je to v praxi vyzkoušené, doutnavka z ruské TV fakt v indikaci 3f vypínače ke sporáku svítí jak vánoční stromeček už kolikátý rok. Ruské elektronky taky mívají emisi jak prase a u pověstných ruských hodin odcházely (asi špatně zapouzdřené) IO nebo elyty, ale itrony držely, zatímco itrony typu hjung mjang v dvd recorderech a tak se za rok a půl vyšeptají. Dost vydržely velké 40 nebo 50 mm digitrony made in DDR, ale z ceny by se dneska možná slabší povaha okotila.
mano007
Publikováno dne: 18.11.2015. 15:16  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Niektory ludia fakt nevedia co pytat za digitrony dostal som ponuku ale to som skoro odpadol, este ze som sedel.

Viete niekto ponuknut digitrony resp. poskytnut kontakt na niekoho kto by vedel zohnat???
Žirafka
Publikováno dne: 18.11.2015. 16:54   Aktualizováno dne:18.11.2015. 20:01
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Citát:
Akorát ta životnost.


A to je právě důvod proč říkám, že to je ptákovina. Jak Jinak má obrazovka hodně co do sebe. Ale stavět hodiny s drahým zobrazovačem, který za pár měsíců, možná rok či dva, zničím provozem mi nepřipadá jako moudré.

Citát:
Hodiny ke kterým musí člověk dojít, šátrat a něco mačkat aby sdělily čas, se mi jeví dost ** ****


Mne taky

Citát:
Některé digitrony možná drží a některé jsou za rok nebo dva * ****.


Moje zkušenost je taková, jak jsem psala. Čili že vydrží několik let v chodu. Možná pohasne jejich jas, ale to si člověk nevšimne, pokud je neporovná s novými
Žirafka
Publikováno dne: 18.11.2015. 16:55  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
host
Publikováno dne: 18.11.2015. 18:19  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
česká klasika 7RQ20 se občas prodává na aukru okolo 100,- a moc se o to lidi neperou. no co, do hrobu si to nikdo nevezme...
Itrony mají sympatickou barvu, ale není to moc vidět z dálky.
Líbily by se mi hodiny na principu magneticky postrkovaného kyvadla, impulsy od krystalové časové základny, pak normální převod na číselník z nějakých hodin běžných.
Mimochodem to aukro, jde to poslední dobou jen mně blbě a pomalu?
Žirafka
Publikováno dne: 18.11.2015. 20:04  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Citát:
Mimochodem to aukro, jde to poslední dobou jen mně blbě a pomalu?


Ne, je to asi všeobecné. Ale zase tam mají samé "cool" věci, jako třeba běhající obrázky, tunu javascriptu, hrátky s ajaxem a tak podobně. Prostě je to mladá, dynamická a nápady kvetoucí super stránka. Bohužel poslední dobou čím dál tím pomalejší a čím dál tím složitější a čím dál tím víc na pr... Před pár lety to byl jednoduchý systém, který byl dost robustní. Pak to začali vylepšovat a výsledek vidíme.

Ale to už sem vůbec nepatří.
host
Publikováno dne: 18.11.2015. 22:17  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Naštěstí nevím co za chujovinu je "ajax".
Jak se na nějaké stránce objeví rotující čekací kolečko, zpravidla je zle - systém se sere ostošet. Nově aukro hlásí "Neočekávaný problém. Zkuste to prosím znovu."
Patrně bylo aukro napadeno inovátory a zlepšovateli. To se stává řadě českých webů.
Žirafka
Publikováno dne: 19.11.2015. 5:38  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
https://cs.wikipedia.org/wiki/AJAX

Jinak je to také docela hezké jméno pro psisko, ale to je zase něco jiného
IvanH
Publikováno dne: 19.11.2015. 15:15   Aktualizováno dne:19.11.2015. 15:27
Redaktor
Datum registrace: 04.02.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 94
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Keď už je tu reč o hodinách tak mne sa páčia tieto
http://tiltedtwister.com/timetwister.html

alebo zas tieto

http://www.movinggraphics.ca/Clocks/HourClock.html

albo tu su aj free návody na stiahnutie
http://www.woodenclocks.co.uk/

ale to je už zas iné retro ale ani jedny z nich nemajú problém sa zobrazovačom
host
Publikováno dne: 19.11.2015. 16:57  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Ešte ku konštrukcií. Ja by som použil ako čítač 74XX192 = dekadický vratný čítač a pridal jeden R-S klopný obvod ktorý by prepínal smer ked dojde svetlo do krajnej polohy vznikol by efekt kyvadla . Prípadne po odpojení jedneho zo vstupov R-S KO by čítal bud hore alebo dole a vznilka by možnost nanualne určiť smer posunu svetla.
Žirafka
Publikováno dne: 19.11.2015. 17:11  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Moc hezké, skutečně. Klobouk dolů před těmi, kdo něco takového dokáží udělat.
Žirafka
Publikováno dne: 19.11.2015. 17:15  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Měla jsem úplně stejný nápad, ale je tu problém v tom, že vratný dekadický čítač se v mých zásobách nenachází. Mám tu binární (193) ale tam je pak potíž s dekodérem a omezovat rozsah pomocí hradla je sice možné, ale je to poněkud nepraktické.

Jinak při použití 74192 je nutné vyřešit ještě přepínání hodinových vstupů pro čítání vpřed a vzad. Chtělo by to čítač, který má jen jeden hodinový vstup a přepínací vstup. Určitě takový bude existovat, jen musím projít krabičku s obvody a třeba tam něco najdu.

Až budu mít vhodný dekadický obousměrný čítač, tak to určitě zkusím jako Běžící světlo ver.2
host
Publikováno dne: 19.11.2015. 20:33  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Citát:
Před pár lety to byl jednoduchý systém, který byl dost robustní. Pak to začali vylepšovat a výsledek vidíme.

možná je část problémů u mě, když se přihlásím přes jiného providera, tak to přece jen sice pomalu, ale proleze. jinak už teda ani ťuk.
host
Publikováno dne: 19.11.2015. 22:47  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
1. nápad zajímavej, roztomilá blbůstka pro potěšení oka

2. k těm čítačům - klidně může být dekadický a nevadí to, jen je třeba zajistit aby se po zapnutí čítač vyresetoval. RS obvod - dvě hradla z 7400 na RS obvod, druhá dvě budou přepínat ten směr

3. za ten javascript na obrázek bys zasloužila na holou, protože je to hnus (protože to nerespektuje otevření novýho tabu prostředním tlačítkem pod kolečkem, nemálo lidí z toho mívá pěnu u huby)
Žirafka
Publikováno dne: 20.11.2015. 5:41   Aktualizováno dne:20.11.2015. 5:44
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
1. Ano, nic jiného v tom není

2. Je potřeba dekadický čítač, při použití toho binární nebude efekt tak hezký, protože dekodér při vyšších číslech jak 9 spíná dva své výstupy. Prostě na to není dělaný.

4. Jak by řekli v MS: To není chyba ale vlastnost redakčního systému A třeba v Opeře to funguje dobře. Kliknutím pravým myšítkem se spustí JS a otevře se nové okno s obrázkem. Kliknutím myšítkem prostředím, se otevře obrázek v nové záložce, se stejným JS, který záložku zase umí zavřít.
host
Publikováno dne: 21.11.2015. 16:52  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Samozřejmě jsem se přepsal, měl jsem na mysli binární. Mysli trošku přeci, pokud tam budeš mít RS obvod aby to běhalo sem a tam, tak to přeci nikdy nad těch 9 nevyběhne, takže je úplně jedno jestli je dekadický nebo binární
Žirafka
Publikováno dne: 21.11.2015. 21:10  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Myslím a není to jedno. Tedy je i není, záleží na koncepci zapojení. Pokud se bude obvod RS překlápět pomocí dalšího hradla, které bude dekódovat stav čítače, tak to jedno je, já jsem ale chtěla použít výstupy čítače indikující přeplnění nebo nedoplnění a tam to jedno není.
host
Publikováno dne: 21.11.2015. 21:54  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Šmarjápanno, tady si to nalistuj, strana 61 a 62...

...měl jsem podobně zarputilýho známýho, taky si nechtěl nechat vysvětlit, že nejsprávnější řešení bývají obvykle ta nejjednodušší, protože jsou nejlevnější i nejspolehlivější zároveň. Končilo to (u něj) strašnýma blbostma, např. komunikací mezi dvěma MCU v ASCII a v angličtině (místo binárně a protokolem), prostě si trval na svým a poučit z chyb druhých se nechtěl. Jak je to přísloví - „Komu není rady, tomu není pomoci”? Něco na tom bude
mano007
Publikováno dne: 21.11.2015. 22:14  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Ked chcete robit vseliake beziace svetla a kazdu chvilu nieco ine tak tam tajte jednoducho procesor a basta.
Pokial to ma byt OLDschool hracka tak aj citac by som urobil s dutnaviek. Su aj pekne videa na YouTube.
Žirafka
Publikováno dne: 21.11.2015. 22:22  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Fajn, co asi tak udělá vstup 7400 když se na něj přivede vyšší napětí než je jeho napájecí? Na mém prototypu naměřeno cca 65 V. Mám pocit, že se to vstupu nebude moc líbit.

Při použití svítivek je toto asi nejlepší řešení a možná by mne i napadlo. Já mám ale použité doutnavky. A teďka zrovna digitron, něco si zkouším.
Žirafka
Publikováno dne: 21.11.2015. 22:24  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Hezké, svého času jsem to také zkoušela. A možná ještě zkusím. Čítač s tyristory chodil, pokud se dobře pamatuji, docela dobře. Po odladění, jinak je to docela duchařina.
host
Publikováno dne: 21.11.2015. 23:26  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Citát:
Fajn, co asi tak udělá vstup 7400 když se na něj přivede vyšší napětí než je jeho napájecí? Na mém prototypu naměřeno cca 65 V. Mám pocit, že se to vstupu nebude moc líbit.


To je přeci samozřejmé že tam musíš přivést správné napětí a ne 65V pro doutnavky. Schválně, jak bys to vyřešila? Možností je víc...
Žirafka
Publikováno dne: 22.11.2015. 8:13  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
To bylo na vysvětlenou toho, proč jsem chtěla použít výstupy čítače a ne výstupy dekodéru. Obešlo by se to bez dalších součástek.

Na omezení napětí mne takto po ránu napadá použít normální 5V zenerky s předřadným odporem. Problém je v tom, že na sepnutém koncovém tranzistoru dekodéru je úbytek napětí cca 1,4 V, což je jistá komplikace. Řešitelná třebas jednou diodou v sérii se vstupem, ale jsou to další součástky, jako třeba odpor zajišťující log. 0 na vstupu když by byla dioda zavřená.

Nebo použít tranzistor a vysoké napětí přivést do báze přes veliký odpor přímo, nebo lépe přes nějakou další zenerku.

Tak mne napadá ještě jedna možnost a to použít obvod RS takový, který se překlápí pomocí log. 0 a pak by se dala zapojit dioda mezi jeho vstup a výstup dekodéru. Dioda by oddělila vysoké napětí. Logickou jedničku na vstupu si zajistí vstup sám, ačkoli lepší je ji zajistit pomocí odporu.

Celkově jsou to součástky navíc a ještě k tomu není jisté, jestli by doutnavka nesvítila díky parazitnímu proudu tekoucímu přes všechny tyto obvody.

Čili svojí koncepci využívající výstupu přenosu přímo z čítače stále považuji za optimální právě z důvodu jednoduchosti
host
Publikováno dne: 22.11.2015. 12:59  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Tak když na straně čítače (není proč, vysvětlím pak níž), tak by šlo udělat si vlastní dekodér z hradel (ne celej, jen na nulu a desítku) hradlama jak jsi navrhovala původně - ale je to dost drátování, takže se prostě připojí dekodér už hotovej (7442) a RS se bude ovládat z něj. Sice to bude součástka navíc, ale drátů (cest) jen šest navíc + napájení.

Snižovat napětí za tím 74141 - dobře, taky cesta, ale opět složitá, nejspíš by to skončilo někde u nějakých optočlenů. Když už (zůstávám u těch doutnavek, s digitronem to nepůjde), tak tedy pokud mám krásný exkluzivní doutnavkový blikátko, proč tam nemít ještě exkluzivnější součástku, navíc vlastní výroby? Prostě uděláš doutnavkový optočleny (za krajní doutnavky přidáš fototranzistory) a RS budeš ovládat z nich - jednoduché, elegantní, exkluzivita z toho přímo odkapává
Žirafka
Publikováno dne: 22.11.2015. 20:34  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Použít druhé dekodér mne nenapadlo, škoda. Je to jedno pouzdro navíc a mělo by to fungovat dobře a skutečně pak nezáleží na druhu čítač, dekodér si jej sám přepne.

Já vím, že to je celé na draka, je to hračka a mělo to tak také sloužit.

Slibuju, že si příště lépe promyslím co publikovat, abych neurážela jemnocit čtenářstva. Jen nevím, kde brát ta nosná témata a pokročilé konstrukce, když mne napadají jen takové ptákoviny pro radost
host
Publikováno dne: 22.11.2015. 20:47  
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Tak to jsi něco špatně pochopila, publikování i hraček a ptákovinek je naprosto v pořádku, navíc tahle je roztomilá tvým typickým způsobem (to není myšleno nijak špatně) Asi nikdo nezačínal tím, že by z fleku postavil hned např. mikropočítač, svoje čtenáře a bastlíře si to najde, a nejenom z řad začátečníků. Bavili jsme se jen a pouze o způsobech, kterak se dá tuto konkrétní ptákovinku (která se mi mimochodem velmi líbí, třeba mě had s doutnavkami nikdy nenapadl) realizovat.
mano007
Publikováno dne: 23.11.2015. 0:45   Aktualizováno dne:23.11.2015. 0:46
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Ja si dovolim okometovat zmysel tejto stranky a tohoto fora: Uz len to ze to nuti nekoho sa zamysliet napisat komentar je fajn a znamena ze to ma svoj zmysel. @Zirafka: nech sem napises cokolvek vzdy by sa mohol najst niekto kto bude mat iny nazor ci uplne nesuhlasit. Dufam ze ta to neodradi od vyroby podobnych hraciek a pisania ako takeho. Ja som sa inspiroval a objednaval dutnavky a zda sa ze aj digitrony sa podari zohnat. Som uz velky na hranie ale hracky ma bavia podla hesla: "Kto si hraje nezlobi".




Je velmi jednoduche byt destruktivny ale co takto nieco konstruktivne vymysliet.
NAozaj je tu velmi malo navrhov od tych co kritizuju ako nieco zlepsit.
mano007
Publikováno dne: 27.11.2015. 22:42  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Tak a nastal cas na otestovanie pouzitych lepsie povedane odstiknutych digitronov z nejakeho zariadenia ktore sa mi podarilo zohnat na inzerat

Tusim sa na to tesim a pritom taka blbost

Na dutnavky si este pockam kedze hezkyden je PN.
Žirafka
Publikováno dne: 28.11.2015. 8:04  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Tak to je príma, hrát si člověk musí v každém věku

Jen přemýšlím, co si představit pod zkratkou PN? Přivolávací návěst to asi nebude A "zdravotní dovolená" mi také nějak nesedí na ta dvě písmenka.
mano007
Publikováno dne: 1.12.2015. 21:04  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Ano tym PN som myslel ze je "Prace Neschopny" t.j. klasicka PN-ka
Žirafka
Publikováno dne: 2.12.2015. 17:14  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Aha Musím si rozšířit obzory, protože tady u nás se tomu říká "neschopenka" a že by se používala zkratka, to nevím. Ale je fakt, že to je logická zkratka. Příště budu vědět.
mano007
Publikováno dne: 26.5.2016. 22:17  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Rychla otazka: ked mas na vsetkych vstupoch 74141 L t.j. nemalo by svietit nic tak je to naozaj tak??? Lebo mne vsetky cislice na digitrone slabo "svietia", dutnavky som este neskusal.

Inac kvoli spotrebe 74141 asi pouzijem na spinanie tyristor, 35mA vs. 2.5mA je rozdiel ked to ma svietit stale, co je v pripade hodin ziaduce
Žirafka
Publikováno dne: 27.5.2016. 5:40   Aktualizováno dne:27.5.2016. 5:41
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Pokud na na všech vstupech L, tak by měla svítit nula, čili je sepnutý její koncový tranzistor.

Některé 74141 při vyšším čísle na vstupu než 10 zobrazují dvě číslice (8 + něco, podle čísla), některé nerozsvítí nic.

Efekt, kdy se slabě rozsvítí všechna čísla vzniká tehdy, když se vypnou všechny koncové tranzistory, takže by nemělo svítit nic, ale napájecí napětí je vysoké a dojde k otevření ochranných diod právě u těch koncových tranzistorů. Ty ochranné diody jsou zenerky a mají být na napětí cca 65 V, takže správně by mělo být napájecí napětí takové, aby po odečtení napětí výboje digitronu zbylo méně něž těch asi 65 V.
mano007
Publikováno dne: 27.5.2016. 11:31  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Samozrejma zle som napisal, vsetky vstupy na H t.j. nema svietit nic
Žirafka
Publikováno dne: 27.5.2016. 20:53  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Aha Tak to pak jo. Svoje zkušenosti jsem popsala v předchozích komentářích, jak se chová který obvod záleží na tom, kde jej vyrobili.
vinky
Publikováno dne: 12.1.2019. 13:45  
 Běžící světlo
V dnešní době člověk spíše vezme např. adresovatelný LED pásek + MCU, např. Digispark/ATtiny85. Je to celkem cool a návodů pro blbé (třeba pro mě...) je na netu dost. =D Jen je to pak víc o programování než o ,,drátování".
haniball1973
Publikováno dne: 12.1.2019. 14:54  
Nemluva
Datum registrace: 05.02.2017
Bydliště:
Počet komentářů: 13
 Odp: Běžící světlo
Ja jsem delal bezici svetlo ATTINY45+registry a ve smycce sypat data z tabulky.
haniball1973
Publikováno dne: 12.1.2019. 15:00  
Nemluva
Datum registrace: 05.02.2017
Bydliště:
Počet komentářů: 13
 Odp: Doutnavkové běžící světlo
Ruske veci ktere maji statut nesmrtelne, maji dost casto koreny ve vyuziti pro armadu, ci autor reseni pro armadu pracoval a tudiz nikdo neresel ekonomickou stranku veci.
Žirafka
Publikováno dne: 13.1.2019. 18:02  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Běžící světlo
To je pravda, nicméně já pořád raději pájím a bastlím než programuji. Ačkoli ani programování se nebráním, jen mi to na tvoření běžícího světla jako poněkud zbytečné a mrhání prostředky Jsem prostě "stará škola".

Je mi jasné, že starší než já zase opáčí, že používat na běžící světlo integrované obvody je zbytečné, že to jde i pomocí tranzistorů nebo doutnavek speciálních výbojek (dekatronů). No a ještě starší prohlásí, že je to vůbec nadraka, že něco takového se vůbec nemá dělat, protože to nemá užitek. A všichni budeme mít z části pravdu
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny