Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
10 uživatel(ů) je online (2 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 10

více...
Noví uživatelé
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
flodur
flodur
16.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Zápisník drobností - Zesilovače řady MBA810

A jejich trošku složité značení.
Napsal/a Žirafka v 4. 06. 2017 v 16:01 (přečtení 7428×) Další články tohoto autora
Zápisník drobností
     Integrované zesilovače typu MBA810 vyráběla před dávnými a dávnými časy československá Tesla jako tuzemskou náhradu dovozového zesilovače TBA810. Již mnoho let se nevyrábějí, ale stále se dají celkem běžně koupit a na internetu se stále můžeme setkávat s konstrukcemi výkonových zesilovačů právě s těmito integrovanými obvody.

     V dnešní době není moc důvodů s těmito obvody něco stavět, pokud tím důvodem není touha si hrát s historickými součástkami, nebo potřeba opravit nějaký starý přístroj. Případně vůle po mnoha letech zužitkovat staré zásoby součástek a vytvořit si místo pro zásoby nové


     Tyto zesilovače se vyráběly v několika provedeních a to konkrétně těchto: MBA 810, MBA 810A, MBA 810S, MBA 810AS, MBA 810DS a MBA 810DAS.

     Lze se setkat s častou informací, že obvody jsou mezi sebou záměnné a že ta písmenka jsou jen nějaké vnitřní informace výrobce. Jenže tato informace není pravdivá, ta písmenka totiž mají veliký význam. A není v tom nic tajemného.

     Varianta s písmenem „A“ v názvu obvodu má chladící křidélka upravená tak, že se k nim dá přišroubovat chladič pro odvod teplat z pouzdra. Varianta bez písmena „A“ v názvu obvodu má chladící křidélka upravená k zapájení do desky spojů, teplo z obvodu se pak odvádí přes plošný spoj nebo chladič připájený ke spojům.
Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.1 – porovnání obou provedení zesilovačů.



MBA 810 a MBA 810A

     Základní a nejstarší provedení integrovaných obvodů. Nemá žádnou ochranou proti přehřátí ani proti přepětí.

Napájecí napětí: 5 až 20 V
Výstupní proud špičkový: 3 A
Výstupní proud trvalý: 2,2 A


MBA 810S a MBA 810AS

     Vylepšené provedení zesilovače, obsahuje ochranu proti přehřátí koncového stupně. Při překročení hraniční teploty dojde k odbuzení koncového stupně a ten se začne chladit. Má dovolený o trochu větší výstupní proud než základní provedení.

Napájecí napětí: 5 až 20 V
Výstupní proudu špičkový: 3,5 A
Výstupní proud trvalý: 2,5 A


MBA 810DS a MBA 810DAS

     Nejlépe vybavená verze zesilovače, obsahuje ochranu proti přehřátí koncového stupně, která pracuje stejně, jako u předchozího provedení, a dále obsahuje ochranu proti napěťovým špičkám v napájecím napětí.

Napájecí napětí provozní: 5 až 20 V
Odolnost proti přepětí: 28 V (trvale, ale odpojí se výstup)
Odolnost proti špičkám: 40 V (maximálně 50 ms)
Výstupní proud špičkový: 3,5 A
Výstupní proud trvalý: 2,5 A

     Z parametrů je tedy vidět, že starší provedení lze nahradit provedením novějším, ale opačně je potřeba hodně přemýšlet, jestli náhrada je nebo není možná. Nelze říci, že náhrada možná není, záleží na tom, jak je proveden napájecí zdroj, jakou zátěž zesilovač budí a jak je chlazen. V případě, že je napájecí zdroj proveden jako stabilizovaný a nehrozí přepětí, lze použít i variantu bez ochrany proti přepětí. Pokud je dostatečné chlazení a nehrozí připojení větší zátěže (například je k zesilovači připojen jen jeden reproduktor uvnitř rádia), tak lze použít variantu bez ochrany proti přehřátí. V přístroje, ke kterému se připojují externí reproduktory bych si to ale hodně rozmyslela.

     U všech variant zesilovačů platí to, že nemají ochranu proti nadproudu nebo zkratu, tuto ochranu musí zajistit napájecí zdroj. Při zkratu, nebo velkém přetížení, nestačí zaúčinkovat tepelná ochrana, protože koncovým tranzistorům chvilku trvá, než se ohřejí a než teplo přestoupí z koncového tranzistoru do čidla tepelné ochrany.

     Výrobce doporučuje omezit ztrátový výkon v závislosti na napájecím napětí takto:

5 až 16 V - plný výkon 5W
18 V - maximálně 2,5 W
20 V - 0 W takže jen chod naprázdno.

     Pokud jste do teďka měli v těchto zesilovačích zmatek, jako já, tak věřím, že teďka ho již mít nebudete Ono se někdy vyplatí nekoukat jen do internetu, ale vzít si starou dobrou klasickou literaturu a podívat se do ní.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.2 – zátiší se zesilovači


Použitá literatura:

Tesla Eltos: Katalog elektronických součástek, konstrukčních dílů, bloků a přístrojů 1983-1984, 1. díl
Tesla Rožnov: Konstrukční katalog lineárních integrovaných obvodů 1980
Hodnocení: 9,00 (3 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
EKKAR
Publikováno dne: 7.6.2017. 19:51   Aktualizováno dne:9.6.2017. 17:12
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Tyhle zesilovače se hromadně používaly v TV přijímačích z produkce Tesla Orava a Liptovský Hrádok zhruba od roku 1976 počínaje typem "Dukla", kde nahradily "diskrétní" zesilovač s celkem 5 tranzistory - 3 Si ve funkci vstupního předzesilovače, rozkmitového stupně a budiče koncového páru - a 2 Ge výkonových komplementárních GD607/617 nebo GD608/618. Výměna byla velice jednoduchá, nf zesilovač byl nasazenej na řadovým konektoru na základní desku a obě provedení byly vzájemně naprosto bez jedinýho problému záměnný. Další použití bylo v rádiích jak pro stolní, tak i mobilní určení a dokonce i v autorádiích. Protože jsem na tyhle zesilovače ve svojí bastlířský praxi poměrně často "narážel", vyvstala u mne i otázka kontroly funkčnosti "švába" vymontovanýho z desky nebo i získanýho jako už použitýho z dalších zdrojů. Na jednu vyřazenou destičku modulu nf zesilovače z TV jsem proto osadil sekundovým lepidlem spojený odřezky precizních patic pomocí kousků silnějšího izolovanýho Cu drátu tak, aby se do nich dal zasunout obvod MBA/TBA810 v jakýmkoliv provedení včetně spojení aspoň jednoho chladicího křídla (jsou uvnitř bakelitovýho pouzdra navzájem propojený) s nejzápornějším napájecím přívodem - a aby se takovej modul dal vyzkoušet na funkčnost nf zesilovače. Uvedená pomůcka mi pomohla bez potřeby dalšího pájení potřídit pytel "trofejních" integráčů získanejch darem od člověka, zabejvajícího se servisem TV.

A ještě doplním, že tenhle šváb má jednu poměrně zajímavou vlastnost - bezpodmínečně vyžaduje mít přes nějakej definovanej odpor spojenej vstup se zemí zařízení, takže aby fungoval, nesmí bezprostředně před vstupem mít oddělovací kondenzátor - a taky vstupní impedance toho vstupu je poměrně vysoká, minimální hodnota je garantovaná na 50kiloohmů a běžně je až půl mega, což dovoluje tenhle zesilovač používat i se zdrojem signálu s velmi velkým vlastním vnitřním odporem. Drtivá většina modernějších integrovanejch zesilovačů takový vlastnosti vstupů postrádá a pro podobný použití se před ně musejí zařazovat další stupně například s operákama ...
geograf
Publikováno dne: 10.6.2017. 8:13  
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Tohle byl (a stále je funkční) můj první zesilovač. Stavěl sem jej kdysi podle knížky "Od krystalky k modelům s tranzistory" která mi toho dala nejvíc do začátku (ona ani jiná knížka o elektronice v naší vesnické knihovně nebyla krom pár návodů v ABC ).
Si pamatuji jak jsem z verze DS kterou jsem sehnal vyráběl DAS rovnáním chladících křidélek a vrtáním děr pro chladič
Žirafka
Publikováno dne: 11.6.2017. 14:15  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Tak na to se musím do té knihy podívat, co jsi to vlastně stavěl. Já jsem nějak myslela, že tam byli jen návody končící tranzistory. Ale možné je všechno, knihu tu někde mám, takže ji jen musím vyštrachat a oživit si paměť.

Vzpomínky na podobné úpravy součástek jsou poslední dobou jako z úplně jiného světa, už ani já si to moc neumím představit, natož pak ještě mladší generace.
Žirafka
Publikováno dne: 11.6.2017. 15:07  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Tak jsem ho tam přeci jenom našla, takže si musím opravit paměťovou stopu v CNS, protože jsem si to pamatovala špatně. Možná ho také někdy postavím, ta kniha je skoro stejně stará jako já, nebo stejně mladá?
EKKAR
Publikováno dne: 16.6.2017. 17:05  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Knížka "Od krystalky k modelům s tranzistory" od Pavla Šraita vyšla v SNDK minimálně 3x - bylo první vydání, kde ještě nebyly použitý žádný integráče, možná jen s výjimkou obvodů MAA145 - což je trojice tranzistorů v pouzdře jednoho tranzistoru a v knížce byla použitá v přijímači AM s přímým zesílením "Dinyl" - což byla jen jiná verze přijímače "Algena" vydanýho v 70. letech v časopise ABC. Ta vyšla začátkem 70. let - musel bych důkladně popátrat kdy přesně. Kolem roku 1978-1979 vyšlo vydání druhý, doplněný návodem na zesilovač právě s integrovaným zesilovačem MBA810 - a finálně tuším v roce 1980 nebo 1981 vyšlo vydání další, označený jako přepracovaný, ve kterým jsou další kyberneticky řízený vozítka, který v prvních dvou vydáních vůbec uvedený nejsou. Jednu knížku mám v papírový podobě, další jsem získal jako soubory ofotografovanejch stránek - a skutečně jsou minimálně 3 graficky odlišný verze týhle publikace ... Bohužel je na tom všem vidět, s jakým "pokrokem" se tenkrát pracovalo - jedna knížka se během 10 let "několikrát zrecyklovala" jen s minimálníma změnama, i když výrobní program tehdejšího monopolního produkce elektroniky se během stejný doby doslova převrátil na ruby - a v těch 80. letech už bylo vysloveně problémem sehnat některý součástky ke stavbě věcí, zveřejněnejch i v tom posledním "Šraita" bez změny proti verzi zveřejněný v prvním vydání.
Žirafka
Publikováno dne: 17.6.2017. 7:28  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Zesilovače řady MBA810
V mé knize je napsáno toto:


Pavel Šrait

OD KRYSTALKY
K MODELŮM
S TRANZISTORY


Druhé, nezměněné vydání







PRAHA 1979

SNTL
NAKLADATELSTVÍ TECHNICKÉ LITERATURY


Takže první i druhé vydání by mělo být stejné, tedy podle toho, co se píše přímo v knize. To další vydání by mě zajímalo, zkusím se po něm mrknout, díky za tip
geograf
Publikováno dne: 17.6.2017. 8:17  
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Druhé a třetí vydání mám obě v knižní podobě tak do toho vnesu mnoho světla
Druhé vydání vyšlo 1978, má 320 stran
Třetí UPRAVENÉ vydání vyšlo 1985, má 280 stran

V části zesilovačů má vypuštěnou kapitolu s 3W zesilovačem s IO MA0403

Většinou je buď vypuštěna celá kapitola nebo jsou dvě kapitoly sloučeny do jedné.
Žirafka
Publikováno dne: 17.6.2017. 15:31  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Zesilovače řady MBA810
A je v tom třetím vydání něco navíc? Nebo je to upravené jen tím, že je kniha zkrácená o návody s moc starými součástkami?
geograf
Publikováno dne: 5.8.2017. 18:33   Aktualizováno dne:16.8.2020. 12:11
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
 Od krystalky... 3. vydání
Tady dávám naskenovaný obsah knihy "Od krystalky k modelům s tranzistory" 3. upravené vydání

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.



EDIT 16.8.2020: Nějak nejdou vkládat obrázky z jiného webu, ani při zadání šířky 300px, tak jsem sem dal linky na ty obrázky.

http://elektro.kentaurovo.cz/krys1.jpg

http://elektro.kentaurovo.cz/krys2.jpg

http://elektro.kentaurovo.cz/krys3.jpg
osmdes t
Publikováno dne: 6.11.2017. 22:18  
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Šrait byl také moje základní literatura při pronikání do tajů elektroniky. Je zajímavé, že knížka s, jemně řečeno, sporou grafickou úpravou, měla pro mě tak inspirativní potenciál, hraničící s dobrodružnou literaturou...

Zesilovač s MBA810DS jsem si postavil, dokonce ve stereofonní verzi, ale nikdy jsem jej nepoužil, mezitím jsem totiž někde splašil NZC431, těch 2×15 W bylo přece jen něco jiného...

Jinak MBA810 se nacházel v boomboxu Tesla Condor, kde byl kuriózně zapojen v můstkovém zapojení, tedy dohromady v něm byly 4 ks těchto integráčů. Prostě na trhu tehdy ještě nebyl výkonnější IO, tak to konstruktéři vyřešili takto...

Zajímavé byly také MDA2020, také kopie západního výrobku. Zahlédl jsem je v kotoučových magnetofonech a nedávno také v zesilovači RFT SV 3900, ano, tyto teslácké klony. Na německé ebayi jdou MDA2020 dodnes k dostání jako náhradní díl do řady SV 3000.

V novějších Colorkách (už ovládaných DO) byla používána TDA2030, výkonnější než MBA810. Jen nevím, jestli tesla také vyráběla klony těchto IO. V mém výkuchu jsem našel pouze západní originál.
EKKAR
Publikováno dne: 14.4.2018. 1:46  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Zesilovače řady MBA810
"Trochu" opožděně doplním info o klonech TDA2030 - prakticky identická obdoba se vyráběla v NDR jako A2030V, československá Tesla tenhle obvod nevyráběla, ale jeho dodávky na československý trh se realizovaly v rámci RVHP kooperace právě z NDR. Dalším výrobcem bylo Rumunsko, kdese produkoval klon "B"M2030A - to "B" mělo tvar "beta", takže spíš "beta em dvacet třicet á". Podle tvrzení několika ex-servisáků Tesly-Multiservis údajně existovaly v RVHP i originálně označovaný obvody TDA2030, ale z produkce v Kragujevaci = Jugoslávie.
Co se ale v Tesle vyrábělo, byly dvojitý zesilovače s možností "zmůstkování" typů MDA2005 a MDA2009, oba s možností varianty potisku 2005M a 2009M, kde poslední písmeno označovalo výběrovou variantu obvodu přednostně vybranou na shodu parametrů obou vnitřních zesilovačů pro snadnější aplikaci můstkovýho zapojení - prostě "elita z běžný série". Na rozdíl od starších klonů západních integrovanejch zesilovačů 10 a 20W typů MDA2010 a 2020 byly typy 2005 a 2009 mnohem kvalitnější "kopie svejch vzorů" od firmy SGS-Ates/Thomson a v reálnejch parametrech snad s výjimkou kus od kusu se lišícího většího klidovýho šumu vydržely a splňovaly všecko, co "originály".
Žirafka
Publikováno dne: 16.4.2018. 6:09  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1250
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Ty rumunské obvody znám a to písmeno je skutečně spíše β. Ale jestli to je skutečná beta nebo jen umělecký počin, to nevím. Mám tu takové 555

Jinak díky za doplnění informací o zesilovačích, možná se to někdy někomu na něco bude hodit.
mano007
Publikováno dne: 19.11.2019. 9:59  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Zesilovače řady MBA810
Zvedavost mi nedala a tak som si z antikvariatu objednal okrem "Od krystalky k modelům s tranzistory" aj "Radioamaterske pristroje a tranzistormi" od Zidan A., Milobar B.

Je zaujimve sledovat ako sa veci vyvijali a ake zapojenia sa pouzivali v minulosti. Mam v sufliku za hrst germaniovych tranzistorov tak ma napadlo ze ich vyskusam

Davnejsie som si kupil "Stavíme jednoduché přijímače VKV" od J. Klabal a nasiel som tam zapojenie ktore som si ako student odfotil v kniznici a postavil, no hotove "deja vu". Este ho mozno doma najdem ozivene.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny