Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
12 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 12

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Zkušební reprobednička

šikovná pomůcka při hraní si se zesilovači
Napsal/a Žirafka v 13. 08. 2020 v 10:23 (přečtení 1472×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Po delší době se opět setkáváme nad řádky technického článku. Ta delší doba byla proto, že v posledních měsících jsem neměla na bastlení tolik času, kolik bych si přála. A když se nějaký čas podařilo vyšetřit, tak pak zase nebyl čas o tom i něco napsat. V podstatě od poloviny března, kdy byl vyhlášen nouzový stav, chodím do práce dopoledne, vracím se večer a tak ten čas skutečně nemám.

     Nicméně teďka (srpen 2020) jsem již podruhé v karanténě a tak se pokusím alespoň trochu dohnat nějaké resty. Dnešní článek budiž toho příslibem Tato věc není přístroj ale spíše „udělátor“, každopádně je to velice užitečná pomůcka kterou jsem chtěla již delší dobu, ale pořád nějak nebyl čas. Až letos se to konečně povedlo.

     Dost často potřebuji nějaký audiovýstup, ať již při opravách nebo při stavbě něčeho nového. A nebo i jen tak při hraní si. Řešila jsem to buď velikou bednou, jež je ale poněkud nepraktická, nebo jen tak volně připojeným reproduktorem. Což je nepraktické ještě více. Tak jsem se jednoho dne rozhodla, posbírala jsem různé reproduktory, které jsem v šuplíku našla, a dala je do jedné krabičky společně se zdířkami. Pak to všechno propojila a bylo hotovo. Elektricky je zapojení velmi prosté, prostě jen propojené zdířky a reproduktory, mechanická konstrukce byla o dost náročnější, ale myslím si, že se to povedlo také dobře.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – hotová zkušební repobedna.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – vnitřek reprobedny.


     Reproduktory jsem použila takové, jaké jsem měla. Jsou tam 4 i 8 ohmové, pak také 200 ohmové telefonní sluchátko a dva piezoměniče. Ty se také občas hodí a na panelu zbývalo ještě nějaké místo, takže nebyl problém je do krabičky dát.

     Krabička je běžná plastová, koupená nevím už kde. Nepoužila jsem originální plastové nožičky, ale místo nich jsem dala samolepící měkké. Lépe to celé drží na stole i na případné jiné krabičce. Vruty, držící krabičku pohromadě, jsou původní, jen jsem pro ně zahloubila díry. Lépe to vypadá a hlavy vrutů nemohou nic poškrábat. Přední i zadní čelo jsem ke spodnímu dílu přilepila. Vyplatí se to, celá krabička se tím zpevní a méně pak drnčí. Já vím, není to přeci HiFi bedna, ale i tak je drnčení nepříjemné.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – pohled na vršek.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – pohled na spodek.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – detail nožičky a zahloubeného vrutu.


     Síť otvorů jsem si nejprve narýsovala pomocí ostré měkké tužky přímo na krabičku a to zvenčí. Hlavně proto, že to bylo výrazně jednodušší než rýsovat zevnitř krabičky. Pak jsem vzala rýsovací jehlu a v místech budoucích otvorů si udělala malé důlky. Strojař jistě namítne, že se to dělá důlčíkem, a bude mít pravdu, ale krabička je z plastu a důlčík dělá moc veliké důlky. Tou rýsovací jehlou to šlo krásně rukou. Pak jsem vzala milimetrový vrták a opatrně vyvrtala všechny díry. To vše pořád z venkovní strany. Potom jsem krabičku otočila a další vrtání probíhalo již ze strany vnitřní proti prkénku. To proto, že plast se má tendenci na místě začátku vrtání trhat a nevypadá to pak hezky. Takto jsou případná nehezká místa uvnitř a ničemu nevadí. Je velmi vhodné postupovat opatrně a postupně díry zvětšovat. Já jsem postupně použila tyto vrtáky: 1 mm, 2,5 mm a 3,2 mm. To samé pak i na spodním dílu krabičky. Jak jsem již říkala, mechanická část výroby byla to nejdelší a nejsložitější na tomto přístroji.

     Když bylo všechno vyvrtané, tak jsem pomocí gumy smazala narýsovanou síť, krabičku zevnitř důkladně odmastila a přes otvory jsem nalepila kousek bílého plátna. Výborně se na to hodí průhledný Chemoprén. Je potřeba plátno napnout a přilepit, pokud možno, na co nejvíce místech. Když se někde nechá kousek nepřilepený, tak má tendenci na některých frekvencích drnčet. Vlastní zkušenost. Po zaschnutí lepidla jsem stejně přilepila reproduktory, a přední a zadní čelo, a celé to nechala dva dny schnout a tvrdnout. Nakonec zbývalo již jen reproduktory propojit se zdířkami a celou reprobedničku smontovat a začít používat.

     No a to je pro tentokrát asi všechno, schéma zapojení sem nedávám, ono totiž vlastně není co na něj kreslit a každý si jistě dovede představit, jak by vypadalo.

     Pokud si někdo tuto bedničku také postaví, tak mi tím udělá radost. A pokud ne, tak to vyjde třeba někdy příště.
Hodnocení: 10,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
EKKAR
Publikováno dne: 13.8.2020. 11:47  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Zkušební reprobednička
Sašo, měkčí a ne tolik křehké plasty jako polystyrol (Krasten) nebo ABS (kopolymer akrylonitril-butadien-styren) případně obojí navíc v rázuvzdorné variantě (obsahuje změkčující látky zvyšující plastičnost a tím omezující vznik nárazových vrubů a prasklin) se dobře vrtají vrtákem se špičkou nabroušenou jako na dřevo (plochá, s vyniklým středem a okrajovými bodci, takže díra se vlastně nevrtá po celé ploše, ale jen se obvodově "vykrouží" pomocí těch bočních hrotů vedených středním) anebo, pokud máš jen malou zkušenost s broušením vrtáků, s vrtákem původně určeným do kovu (HS nebo HSS), ale nabroušeným na co největší vrcholový úhel břitů - přeloženo ze strojničtiny do lidštiny, s co nejplacatější "špičkou".

Takový správně nabroušený vrták upnutý do vrtačky ve stojanu a vedený malým přítlakem dělá dírky do plastových destiček jako prostřižené i s velkou tolerancí volby otáček. Nejdůležitější parametr tohohle druhu broušení je to, aby "výška" špičky byla menší, než tloušťka vrtaného materiálu neboli aby se obvodová hrana vrtáku zařízla do materiálu dřív, než projde hrot vrtáku skrz vrtaný materiál a prorazí povrch na opačné straně. Jen tak nedojde k vyrvání hrubé špony spojenému s destrukcí plochy kolem vrtáku. Vrtal jsem tak já a další lidi v bývalé práci doslova tisíce děr o průměru 7,3mm do plastu silného jen 2mm. Šlo o polypropylén plněný kaolínem, běžně se takový materiál používá v autech na obložení palubní desky a označuje se jako "neměkčený plast" = nemá strukturu pružného molitanu potaženého něčím hladkým, ale je relativně tvrdý a pevný. Celý a největší vtip je v tom, že takhle se vrták dá nabrousit s troškou šikovnosti jen na stolní brusce s kotoučem o zrnitosti vyšší než 1000 a s malým stolečkem/opěrkou u kotouče - a kdo je ještě šikovnější, ani tu opěrku nepotřebuje a nabrousí si tak vrták jen v prstech, zatímco "dřevovrtný" styl je potřeba vybrousit symetricky v přípravku a nejde to udělat na vrtáku menším než asi 4-5mm. "Tupou špičku" jde udělat už na vrtáčku pod 1mm průměru ...
Žirafka
Publikováno dne: 13.8.2020. 12:14  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkušební reprobednička
To bude asi všechno pravda, ale já doma nemám celou sadu vrtáků na všechno možné. Jsem ráda, když mám ty do ocele. Vím, není to ideální, ale také to jimi jde. Vrtat pomalu, postupně a zevnitř. Občas se prostě odloupne větší tříska a už to nevypadá hezky. Pokud se odloupne zevnitř, tak to není vidět.

Ohledně broušení vrtáků... no mistr by mohl vyprávět, připravila jsem jej asi o hezkou část vlasů Asi bych se to dokázala naučit, ale nebyla politická vůle, čas, chuť... prostě umím jiné věci. Navíc doma brusku nemáme, takže ani není kde. Vím, dá se koupit za pár stovek. Ale je otázkou, jestli takový strojek je na takové věci vhodný. Dobrý stroj bude řádově dražší.

Pokud bys ale dokázal napsat srozumitelný článek, i s obrázky, o tom, jak se brousí vrtáky, byl by to záslužný čin. Případně i článek o tom, jak má vypadat vrták na tvrdý kov (tupá špička), měkký kov (ostřejší špička), plast (velmi ostrá špička), dřevo (špička a pak ploché ostří) by byl neméně záslužný. Já si toho ze školy moc nepamatuji, toto mne opravdu nebavilo a nešlo.
geograf
Publikováno dne: 13.8.2020. 15:50  
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
 Odp: Zkušební reprobednička
Na něco podobného se taky chystám ale jen s jedním reproduktorem 4 nebo 8R ale s tím rozdílem že by vevnitř byl zabudovaný předzesilovač a výkonový zesilovač .
Vstupy a výstupy by měly být vyvedený na přední panel a tam by se propojovali kablíkem nebo praktičtěji přepínačem.
Vylepšit by se to dalo i zabudovaným sinus RC generátorem kolem 1kHz. Prostě taková jednoduchá pomůcka na opravu audio techniky.
Možná by nebylo od věci dovnitř dát LiIon akumulátor.
Žirafka
Publikováno dne: 13.8.2020. 17:27  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkušební reprobednička
Něco takového mám také v plánu, ale zatím to vypadá tak na třetí nebo čtvrtou pětiletku
EKKAR
Publikováno dne: 14.8.2020. 0:24  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Zkušební reprobednička
Tahle otázka u mne skončila úpravou starších "PC repráčků" s vlastním zesilovačem. Doplnil jsem dovnitř jen malou destičku s NE5532 jako stereopředzešilovačem s vysokým vstupním odporem a druhým konektorem, na který přepnu kabel v případě, že potřebuju "čmuchat" signál v řádu mV. V případě potřeby imitovat zátěž repráčku mám kam připojit výkonnější odporovou zátěž 2 x 4ohmy poskládanou z menších diskrétních odporů zapájenejch do rámečku z cuprextitu s větráčkem kvůli chlazení - bez problémů zvládne 20-25W příkonu trvale, špičkově krátkodobě (v řádu sekund) by to mělo vydržet až 100W.
host
Publikováno dne: 21.8.2020. 14:20  
 Odp: Zkušební reprobednička
Proc je tam vlastne tolik repracku?

Chapu piezo menic, repracek a sluchatko. Jestli ma na otestovani smysl mit 4 ohmy i 8 ohmu je otazka (na 8 ohmu bude hrat vsechno), ale i tak je jich tam jeste vic.

Koupit si malou brusku a naucit se brousit vrtaky je prakticke, protoze clovek nemusi porad kupovat nove. V nouzi to jde i rozbrusovackou, ale do bytu je lepsi bruska a dela se to nani lepe.

A pro vetsi diry do tenkych materialu doporucuji stupnovity vrtak. Zacne 3-4mm dirou a pak pridava 1-2mm na kazdy stupen. A zaroven hezky ohladi okraj vrtane diry.

Drzim palce s dalsim bastlenim.
Žirafka
Publikováno dne: 21.8.2020. 15:12   Aktualizováno dne:21.8.2020. 15:17
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkušební reprobednička
Reproduktorů je tam hodně proto, že se to někdy hodí. Mají různou zatižitelnost a někdy je fajn zkusit chování zesilovače se zátěží 8 ohmů i 4 ohmy. další výhoda je, že se dá vyzkoušet i stereo zesilovač A navíc, v krabičce bylo hodně místa a tak jsem jej využila.

Vrtání stupňovitým vrtákem je super, do všech materiálů. Ale ne vždycky to jde, třeba kvůli odsťupňování jednotlivých kroků nebo tloušťce vrtaného materiálu. Před časem jsem, spíše ze zvědavosti, nějaké koupila na Hezkém dni a od té doby na stupňovité vrtáky nedám dopustit

Brusku domů kupovat zatím neplánuji. Když už bych chtěla utrácet, tak to bude třeba sušička potravin a podobně. Případně nový multimetr, od té doby, co mám v práci služební Fluke F115 mi ty obyčejné nějak nevyhovují. Je to zkrátka můj milášek

Bastlení se poněkud odkládá, chtěla jsem původně dělat kde co možného (mám pár nápadů na povídky, jeden článek semka, chtěla jsem jet do Svitav...) ale páteř a svaly okolo jsou jiného názoru, takže ležím doma na posteli a čekám, až se to zase srovná. Zatím je to na dobré cestě, ale i tak mi to značně kazí náladu.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny