Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
32 uživatel(ů) je online (8 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 32

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Akumulátor Ni-MH Westinghouse velikosti D

aneb jedno veliké překvapení
Napsal/a Žirafka v 9. 03. 2022 v 11:46 (přečtení 1067×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Někdy předloni na jaře jsem v GMku koupila šestici nabíjecích baterií značky Westinghouse jako náhradní zdroj do rádia, nabila je a uložila na pozdější použití. V rádiu totiž ještě baterie byly a tak nebyl důvod je hnedka měnit. Na baterie rádio hraje vlastně jen při výpadcích proudu a ty ani u nás na vsi nejsou dvakrát týdně. Až letos v zimě došlo k potřebě baterií, protože za mnou přijel brácha a všiml si starého „mňoukostroje“ typu Pille a zatoužil jej vyzkoušet. Tak jsem baterie vyndala ze zásob, vložila do přístroje a ke svému úžasu zjistila, že tento nefunguje. Po vložení starých baterií z rádia ale Pille ožilo, takže o zábavu bylo postaráno. Nicméně bylo také potřeba zjistit, co to s těmi bateriemi vlastně je.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 - Nabíjecí baterie Westinghouse.


     Postupným měřením jsem našla jeden vadnu vadnou baterii. Úmyslně píši baterii a ne článek, proč, to zjistíte v dalším textu. A dneska jsem podlehla pokušení a zkusila zjistit, co s tou baterií vlastně je. Napadlo mě totiž, že třeba má jen špatný kontakt mezi elektrodami nebo něco podobného. A tak jsem sloupla nálepku z jinak hezkého kovového vnějšího obalu a pomocí kleští sundala víčko. Jaké bylo mé překvapení si asi dovede představit. To, co jsem uviděla můžete spatřit na druhém obrázku.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 - Vnitřek baterie. Ano, vidíte dobře. Opravdu tam jsou čtyři paralelně spojené články velikosti AAA.


     Nakonec se ukázalo, že jsem měla pravdu, na vině byl podle všeho špatný kontakt mezi baterií uvnitř schovanou a vnějším obalem. Byl to špatný kontakt na záporném pólu, ale to je nakonec jedno. Po rozdělení článků od sebe a jejich vložení do nabíječky je tato okamžitě poznala a začala nabíjet. Třeba ty články ještě k něčemu budou, ačkoli by měly mít úžasnou kapacitu 625 mAh. Uvidím, jak na tom budou ve skutečnosti a také, jestli dlouhou dobu ve vybitém stavu vůbec přečkaly.

     Teprve při rozebírání baterie jsem si všimla hrdého nápisu „2500 mAh“, což mě dosti překvapilo, když primární články této velikosti mívají udávanou kapacitu i 20 Ah, čili řádově více.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – Články vytažené z obalu.


     A to je pro dnešek asi tak všechno. Mám ještě zbývajících pět baterií, ale nemám nějak chuť kupovat další dvě pro dokompletování sady. Jednotlivě se totiž koupit nedají, jen po dvojicích v „blistru“. Do rádia raději koupím baterie jiné a když o tom tak přemýšlím, ono se skoro vyplatí kupovat baterie primární, na těch pár hodin provozu ročně to stačí. To ukázala praxe.

     Já vím, prodejce ani výrobce neudělali nic špatně. Člověk za své peníze dostane baterii velikosti D s deklarovanou kapacitou. Nicméně se osobně domnívám, že toto není správný přístup k výrobě baterií. Už proto, že takto veliké články člověk kupuje hlavně kvůli proudové zatížitelnosti nebo kapacitě. Kapacita není nijak oslňující a o schopnosti dodávat veliké proudy v řádech desítek až stovek ampérů, jako to umožňují Ni-MH akumulátory skutečné velikosti D, nejsem ani zdaleka přesvědčena. Baterie mají vlastně jen dvě kladné vlastnosti. Jsou relativně laciné a lehoučké. To mi bylo vždycky trochu záhadou, dneska již vím, proč tomu tak je.

     Pro sebe si beru toto ponaučení: Skutečně pečlivě číst dokumentaci a nespoléhat se jen na zkušenosti. Jak je vidět, dneska se dá vyrábět a prodávat skoro všechno.
Hodnocení: 9,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 21.3.2022. 17:33  
 Odp: Akumulátor Ni-MH Westinghouse velikosti D
Lepší aku.jsou Nickel-Zink-Akku.Jsou eko
Žirafka
Publikováno dne: 23.3.2022. 8:03  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Akumulátor Ni-MH Westinghouse velikosti D
To ano, ale zrovna je neměli a co tak koukám, tak velikost "D" se stejně asi ani nevyrábí, nebo je teďka v rychlosti nenacházím.

Rovněž pro ně nemám nabíječku, což by se ovšem mohlo vzít jako výzva k jejímu postavení
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny