Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
19 uživatel(ů) je online (6 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 19

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů

Návod, kterak zkoušečku sobě zhotoviti :-)
Napsal/a Žirafka v 27. 10. 2015 v 18:08 (přečtení 3153×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Tato konstrukce vznikla vlastně jako taková „truc akce“ po tom, co jsem dala dohromady zkoušečku koupenou jako stavebnici. A také proto, že se v diskusích pod článkem povídalo, že to je přístroj na draka a že se dá udělat lepší. Dá a důkazem toho je tato konstrukce.

     Zkoušečka by se dala také nazvat „Nejsložitější zkoušečka IČ ovladačů na světě“ protože obsahuje tři integrovaných obvody a ještě další součástky. Když jsem vymýšlela zapojení, tak jsem uvažovala o jednoduchém obvodu, ale postupně jsem se dopracovala k tomu, co dneska předkládám ctěnému čtenářstvu


     Základní parametry:

Napájecí napětí: 9V z baterie
Napájecí proud: 2,4 mA v klidu, 3 mA při indikaci
Čas vypnutí: přibližně 5 minut
Indikace: Akustická i optická

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – celkové schéma zapojení.


     Schéma se dá rozdělit na tři části:

- obvod automatického vypínaní
- stabilizátor napětí
- vlastní přijímač IČ signálu a jeho výstupy

     Obvod automatického vypínání jsem použila proto, že občas zapomenu nějaký přístroj zapnutý a tím se zbytečně vybije baterie. Dalším důvodem bylo, že jsem nenašla vhodně malý vypínač, který by v malé krabičce nebyl jako pěst na oko. To se mi nelíbí, protože to jednak stojí peníze za novou a druhak se to nelíbí mému ekologicky smýšlejícímu já. Tento obvod takovouto nehodu docela dost omezuje, ačkoli ji neumí zcela vyloučit, jak bude ostatně patrno z dalšího textu.

     Základem tohoto obvodu je čtveřice hradel v integrovaném obvodu 4093 což jsou dvouvstupová NAND hradla se Schmittovým klopným obvodem na každém vstupu. Zapojení má v základním stavu tak malou spotřebu, že jsem ji nedokázala žádným z mých přístrojů změřit, všechny ampérmetry nakonec skončily na nule.

     A jak tedy obvod funguje? V základním stavu je na vstupech prvního hradla nulové napětí, respektive napětí odpovídající logické nule. Na výstupu hradla je proto úroveň logické jedničky a tato úroveň je přivedená na spojené vstupy zbývajících tří hradel. Jejich výstupy jsou také spojené a je na nich logická nula. Protože na výstupy není přivedené žádné napětí, je na nich nulové napětí a to proto, že ve vnitřní struktuře hradel jsou sepnuté „dolní“ tranzistory výstupního obvodu a tím jsou výstupy vlastně zkratované na zem. Když vezmete ohmmetr, tak tu naměříte odpor cca 75 ohmů.

     Pokud je potřeba zkoušečku zapnout, stiskneme tlačítko S1 a tím přivedeme, přes odpor R4, na vstupy prvního hradla napájecí napětí. Zároveň se nabije i kondenzátor C2. Hradlo na toto napětí reaguje logickou nulou na svém výstupu a ostatní hradla na tuto změnu zareagují logickou jedničkou na svém výstupu. Dokud je tlačítko sepnuté, tak se dál nic neděje, po jeho uvolnění začne vlivem odporu R1 napětí pomalu klesat až dosáhne překlápěcí úrovně Schmittova klopného obvodu a hradlo se opět překlopí do základního stavu. Napětí na výstupech zbývajících tří hradel opět zmizí. Výstupy hradel jsou spojené proto, aby se zvýšil možný odebíraný proud. Každé z hradel může dodávat proud cca 2 až 5 mA. Záleží na výrobci i na napájecím napětí obvodu. Navíc takto není potřeba nějak ošetřovat nevyužitá hradla, protože jsou využitá všechna.

     Na výstupy hradel IO1 je připojený vstup obvodu IO2 což je nízko příkonový a nízko úbytkový stabilizátor napětí typu LM2936 v pětivoltovém provedení . Není nejlevnější, ale svými vlastnostmi přesně odpovídal mým představám a, hlavně, jsem jej měla doma v zásobách. U tohoto stabilizátoru je potřeba zdůraznit potřebu kondenzátoru C1 na jeho výstupu, bez něj se stabilizátor rozkmitá na akustické frekvenci a to není dobře. Při pokusech s obvodem jsem si to vyzkoušela a opravdu tomu tak je. Velikost kondenzátoru není kritická, výrobce v dokumentaci uvádí, že má být minimálně 10 uF nebo více. Proto jsem dala o něco více.
Výhodou tohoto typu stabilizátoru je, krom minimální spotřeby, i malý potřebný úbytek na jeho regulačním tranzistoru. Typicky se jedná o 200 mV, takže je schopen dodávat na svém výstupu napětí 5 V ještě při vstupním napětí 5,2 V což je napětí již hodně vybité napájecí baterie.

     Poslední částí zkoušečky je obvod IO3 typu TSOP4836 což je integrovaný přijímač, který obsahuje všechno potřebné pro vlastní přijímač IČ signálu. Ve své struktuře má fotodiodu, zesilovač, tvarovač, obvody řízení zisku zesilovače, demodulátor a výstupní obvody. Vlastně k němu stačí připojit jen napájecí napětí a na výstupu můžeme odebírat nemodulovaný signál z vysílače. Bez signálu je na výstupu obvodu úroveň logické jedničky. Chtěla jsem, aby kontrolní LED indikovala přicházející signál, tak je zapojená mezi výstupem a kladným napájecím napětím. Piezo element je naopak zapojený proti zemi. Důvod je pouze estetický, stejně dobře by fungoval i v zapojení proti kladnému napětí. Proti zemi je také zapojený výstup na konektor. Tento výstup je veden přes odpor R5, který chrání IO3 při případném zkratu na výstupu

     Možná někoho napadne, že by se obvod automatického vypínání dal zjednodušit tak, že by se vynechal vybíjecí odpor R1 a čas vypnutí by určoval jen svodový proud kondenzátoru a vstupní proud hradla. Úvaha je dobrá a obvod je i tak funkční, ale je tu malý zádrhel. Jak napětí klesá k nule, tak vnitřními obvodu prvního hradla tečou proudy, které zbytečně zatěžují baterie. Proud není veliký, jedná se řádově o desetiny miliampéru, ale i to zbytečný proud. Vybíjecí odpor způsobí vybití kondenzátoru na nulu a tím proud klesne také na praktickou nulu. Pokud budete proud měřit, tak uvidíte, že po vypnutí obvodu proud postupně klesá po dobu několika minut. Bez vybíjecího odporu trvá pokles několik desítek minut.

     Tak, jak je obvod napájení zapojený umožňuje prodlužovat dobu zapnutí tím, že se prostě jen stiskne znovu tlačítko, kondenzátor se opět nabije na plné napětí a čas se začne odpočítávat opět od začátku. Logicky vyplívající nevýhodou tohoto způsobu je to, že pokud zůstane tlačítko zablokované, tak se obvod vypne až tím, že se vybije baterie. Na to je potřeba myslet při ukládání. Žádné jednoduché opatření proti této nevýhodě mne nenapadlo, ale třeba časem ještě napadne.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – osazená destička.


     Zkoušečku jsem vestavěla od krabičky KP-20, která se dá běžně koupit v obchodech se součástkami. Součástky jsem připájela na univerzální plošný spoj, nechtělo se mi navrhovat a vyrábět desku. Lenost je hrozná vlastnost Spojů je ale málo a tak je univerzální deska dobré řešení. Štítek můžete vidět na obrázku.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – čelní pohled na opracovanou krabičku.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – vrchní pohled na opracovanou krabičku.


     Po opracování krabičky a vyrobení štítku jsem řešila, jak zakrýt vlastní přijímač, protože to prostě nevypadalo dobře. Pak jsem si vzpomněla, že jsem někde četla návod na výrobu filtru pro infračervenou fotografii a tam se psalo o použití vyvolaného ale neexponovaného diafilmu. A protože na diafilm občas fotím a zrovna tu mám vyvolané diafilmy, a ještě nerozstříhané, a tak jsem z něj ustřihla neosvícený začátek a ukázalo se, že to je velmi dobrý IČ filtr, který i hezky vypadá. Takže jsem na krabičku přilepila kousek filmu a přes něj pak vlastní štítek. Film se dá lepit kyanoakrylátovým lepidlem, jen je třeba dávat pozor na to, aby lepidlo nepotřísnilo viditelnou část filmu/filtru, protože jej leptá a nevypadá to pak vůbec hezky.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – provizorní montáž a zkouška IČ filtru.


     Věřím, že pokud si zkoušečku také postavíte, že budete spokojeni a že vám bude dobře sloužit. Její citlivost je opravdu veliká, podle údajů výrobce umí přijímač detekovat zkušební signál až na 35 metrů. To jsem nezkoušela a pochybuji, že v reálném provozu lze takové vzdálenosti dosáhnout, ale v místnosti stačí vysílač namířit vlastně kamkoli a zkoušečka jej indikuje. Záleží ale také na mechanickém provedení zkoušečky, čím hlouběji bude přijímač IO3 zapuštěný, tím směrovější bude jeho charakteristika.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – před smontováním.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 7 – definitivně dokončená zkoušečka.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 8 – štítek. Původně měl být v tomto barevném provedení, ale nakonec jsem udělala černobílý.


Součástky použité v prototypu:

R1 - 5M6 (5,6 MΩ)
R2 - 1 kΩ
R3 - 2k2 (2,2 kΩ)
R4 - 1 kΩ
R5 - 1 kΩ

C1 - 100 µF/16 V
C2 - 100 µF/16 V

IO1 - CD4093
IO2 - LM2936 Z.5
IO3 - TSOP4836

D1 - LED 3 mm (zelená)
D2 - LED 3 mm (rudá)

Další součástky: tlačítko do plošného spoje, libovolný piezo element, konektor JACK 3,5 mm do panelu, krabička UP-20, konektor pro 9V baterii, štítek, filtr pro IO3.

Ve Skladišti souborů si můžete stáhnout schéma ve formátu Eagle a štítek ve formátu Zoner Calisto. Oboje pak i ve formátu GIF.
Hodnocení: 10,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 27.10.2015. 19:29  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Vím o složitější a levnější zkoušečce: Stačí se nechat obdarovat nějakým mobilem, který má kamerku ideálně něco mezi 0,7 až 3,2Mpix - takové většinou ještě nemívají IR filtr. Přepnout na foťák, DO namířit na kamerku mobilu a mačkat tlačítka (samozřejmě na ovladači) - (ne)funkce bude ihned viditelná. Výhoda - tuto zkoušečku DO lze v případě nouze snadno nalézt prozvoněním.
Žirafka
Publikováno dne: 27.10.2015. 20:01  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Ano, o tomto způsobu využití foťáku nebo telefonu vím, ale to je jen jiné, či další, využití přístroje, který je určený pro něco jiného. Moje "nejsložitější" zkoušečka je přímo určená na zkoušení ovladačů
host
Publikováno dne: 27.10.2015. 21:18  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
To je jen takové chlácholení ega I servisáci v opravnách už přešli na mobily, mají je totiž vždycky s sebou a většinově nepotřebují vlastní přívod... u zákoše je to šikovnější, než tahat spešl sólo krabičku.

Máš ale na víc, než jen na infraledkovou blikačku
Žirafka
Publikováno dne: 28.10.2015. 7:07  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Ale ano, tyto argumenty beru, je to asi tak. Nicméně foťák se nedá připojit, jednoduše, na osciloskop a koukat, jaký signál z toho leze. Uznávám, většinou to není vůbec potřeba. Moje zkoušečka to ale umí

Citát:
Máš ale na víc, než jen na infraledkovou blikačku


Když tím si vůbec nejsem jistá, spíše bych řekla, že ne. Ale je to věc názoru.
IvanH
Publikováno dne: 28.10.2015. 11:29  
Redaktor
Datum registrace: 04.02.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 94
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Ochrana pred permanentným zapnutím z dovodu trvale stlačeného tlačítka sa dá vyriešiť dvoma spôsobmi.
1. mechanicky - mierne zapustit tlačidlo pod povrch krabičky. - nevýhoda je že sa bude horšie stláčať
2. elektricky - namiesto jednoduchého tlačitka tam dáš tlačitko s prepínacími kontaktami.
V kľudovej polohe bude časovací kondenzátor pripojený na vstup hradla, a odpojený od batérie, keď stlačíš tlačitko tak sa časovací kondenzátor odpojí od hradla (ktoré ostane cez odpor pripojené na log. 0) a pripojí sa na batériu kde sa nabije. Po pustení tlačitka sa nabitý kondenzátor pripojí na vstup hradla a zapne obvod. Ak ostane tlačitko trvale zopnuté tak obvod je vypnutý lebo sa zapína až po pustení tlačítka a zaťažuje batériu iba jednosmerným zvodovým prúdom kondenzátora.
Zmena funkčnosti oproti originálu je v tom že sa zapína pri pustení tlačitka a pri potrebe predlženia zapnutého stavu sa počas stlačenia tlačítka vypne ale aj to sa dá ošetriť malým kondenzátorom na vstupe hradla ktorý zabezpečí zapnutý stav na pár sekund počas doby stlačenia tlačítka.
host
Publikováno dne: 28.10.2015. 12:30  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Potřeby servisáka jsou oproti potřebám nebo spíš zájmům domácího kutila troufám si říct jednak specifické, jednak dost důrazně vyhraněné, takže bych to ani radši nesrovnával. Vůbec.
Žirafka si v podstatě s tím infra jen tak hraje. Každý máme jinou obsesi a každý jinak zaháníme nudu.
Žirafka
Publikováno dne: 28.10.2015. 15:44  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Dobrý nápad, zkoušečku už předělávat nebudu, ale třeba se to příště bude hodit do jiného přístroje. Jen nevím, jestli si mnou použité tlačítko dělá i jako přepínací, ale tak bych použila jiné.

Varianta s druhým kondenzátorem je takové lepší, elegantnější. A ještě se pak dá tvrdit, že ve zdroji je použitá nábojová pumpa
Žirafka
Publikováno dne: 28.10.2015. 15:49  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Konečně někdo, kdo pochopil, proč zkoušečka vznikla v tomto období a ne někdy jindy Ale nazývat hraní si obsesí, to snad raději ne.

Jinak potřeby servisáků jsou asi různé, nemohu to pořádně posoudit, protože znám jen svůj obor. V tašce jsem nosila také docela dost věcí, ale je pravda, že různé zkoušečky a měřící přístroje byly třeba hlavně uvnitř "na sále" protože venku bylo třeba jiných nástrojů. Ale to je už pryč...

Ale chápu, že pokud jde někdo opravovat televizi k někomu domů, tak chci mít co nejméně věcí, takže použití telefonu je logická věc, ten telefon sebou už určitě má a nemusí tahat další krabičku. Ta by měla opodstatnění, kdyby uměla ještě tak sto dalších věcí, ale to neumí. Byla určená pro mojí laboratoř a tam je dobře, když umí jen jednu věc, ale umí ji dobře
mroks
Publikováno dne: 28.10.2015. 16:21  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
... ak môžem prispieť svojou troškou do mlyna ...
Nie je to síce skúšačka len na diaľkové ovládače ( tiež na tento účel v poslednej dobe najčastejšie využívam mobil ...), ale je to "najuniverzálnejšia" škúšačka, ktorých som postavil už niekoľko desiatok kusov. V Amatérskom rádiu to už niekedy hrozne dávno uverejnil Jaroslav Belza (http://www.belza.cz/simple/pisk.htm). Je to jednoduchá "pípačka" s takým veľkým rozsahom použitia, že by to vydalo na samostatný článok. Ja s ňou dokonca meriam "izolačný stav motorov ...". V spojení s infratranzistorom počuješ krásne modulovaný signál a RC5 kód ovládačov TESLA, PHILIPS rozoznám kedykoľvek. A výhodou je, že nepotrebuje žiadny vypinač. V tej najstaršej sú stále tie isté batérie už asi 15 rokov a stále funguje ( batérie sú "natvrdo" priletované k dps).
Mimochodom na "Belzových" stránkach je aj tester ir ovládačov (http://www.belza.cz/measure/dotest.htm) ...
Žirafka
Publikováno dne: 28.10.2015. 20:41   Aktualizováno dne:28.10.2015. 20:43
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Stránky pana Belzy dobře znám, občas na ně kouknu a pak jen posmutním, že nic nového tam nenacházím. Důvod je mi jasný, ale i tak. Pár věcí jsem si podle něj zkusila a fungovalo to dobře.

Ta zkoušečka se mi líbí, jednou jsem měla postavenou podobnou, ačkoli byla založená na časovači 555, ale univerzálnost byla stejná. Testovala cokoli od odporů, přes diody a kondenzátory až po reproduktory. Jinak klasika, oscilátor z 555, ale měřená součástka se zapojovala paralelně k nabíjecímu odporu, takže se dal indikovat zkrat (pískání) i vysoké odpory (klapáním) a reproduktor začal sám pískat Dobře fungovala i jako kukačka při práci na kabelech na ústředně, ale to všechno vzala voda. A zkoušečku mi někdo šlohnul.

Tak si tak říkám, že bych ji mohla postavit znovu

Jinak i moje zkoušečka ovladačů reaguje na různé ovladače jiným zvukem, docela jsem koukala, jak se to od sebe liší. A poznala jsem, že moje univerzální ovladače vyšlou signál i při změně ovládaného zařízení (televize / video / dvd).
host
Publikováno dne: 28.10.2015. 20:59  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Citát:
i moje zkoušečka ovladačů reaguje na různé ovladače jiným zvukem, docela jsem koukala, jak se to od sebe liší.

Snad slyšela.
Jaká voda vzala ústřednu?
mroks
Publikováno dne: 28.10.2015. 22:05  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Pre inšpiráciu prikladám foto. Staré 4,5V baterky mi odkladalo viacero kolegov + nízke telefónne sluchátko a 2 mikrotužky. A na prepípanie káblov na ústredni (stará UK11) to používam tiež.

Teraz vlastne zisťujem, že neviem ako možem pridať fotku ???
Skúsim to takto:http://uloz.to/xe8A4JJA/pipacka-jpg
Žirafka
Publikováno dne: 29.10.2015. 16:23  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Nepřihlášený uživatel nemůže přidávat obrázky. Už takhle tu roboti řádí a dát jim ještě tuto možnost, tak budou řádit jako zjednaní.

Jinak zkoušečka vypadá hezky a velmi používaně, což je u přístrojů vždycky známka kvality.
mroks
Publikováno dne: 30.10.2015. 11:25  
Nemluva
Datum registrace: 30.10.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 17
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Napravené - zaregistroval som sa. Tá skúšačka je "domáca"=> menej používaná v lepšom stave. Tá v práci je trochu "bojovejšia" a preto môžem ponúknuť aj pohľad "pod sukňu" ...

... keby som vedel, ako pridať fotku. Nevadí, ešte že je tu ulož.to:
http://uloz.to/x1LsB7oZ/dsc01585-jpg

http://uloz.to/xs6y2JHG/dsc01583-jpg
Žirafka
Publikováno dne: 30.10.2015. 11:49  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak uznávám, není to úplně nejsnadnější, ale jde to a pak jsou obrázky přístupné všem a mohou je libovolně používat.

Tady je malý návod jak na to

Zkoušečka vypadá dobře, konečně jsem i pochopila jednu větu z minula. Ta krabička je z ploché baterie, že ano?
host
Publikováno dne: 17.11.2015. 19:07  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Citát:
A protože na diafilm občas fotím a zrovna tu mám vyvolané diafilmy

Ona je ještě někde laboratoř zpracovávající inverzi?
Žirafka
Publikováno dne: 17.11.2015. 20:25  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Ano, třeba Foto Škoda - https://sluzby.fotoskoda.cz/vyvolani-filmu/diapozitivni-filmy mohu vřele doporučit. Ačkoli kdo není z Prahy, či rozumného okolí, asi to tak moc neocení. Nicméně je tu možnost poštovního doručení tam i zpět, což je ale poněkud prodražuje.
host
Publikováno dne: 17.11.2015. 22:26  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Vyvolají i starý Fomachrom? co to stojí?
Žirafka
Publikováno dne: 18.11.2015. 5:37   Aktualizováno dne:18.11.2015. 5:38
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Však to na té stránce je napsané, je tam i komplet ceník. Barevné filmy vyvolávají procesem C-41 a E-6, černobílé pak procesem R100. Ceny si liší podle použitého procesu a rychlosti vyvolávání.
host
Publikováno dne: 18.11.2015. 7:02  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Copak já vím jakým procesem byl Fomachrom? určitě nějakým třetím.
Ta 100% přirážka kvůli ukládání do .tif je kouzelná. Jsou to ***** tržní
Žirafka
Publikováno dne: 18.11.2015. 16:50  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak to pochopitelně nevím. Jedině se u Škodů zkusit zeptat, protože jinak to půjde zjistit špatně. Další možnost je ještě nějaká teplická firma, ale ti vyvolají diafilm jenom tehdy, pokud si člověk nechá film rozstříhat a zarámečkovat, což by se ještě dalo pochopit, ale zároveň si musí nechat udělat fotky v ceně cca 20 korun za kus a to mi připadá jako úplně mimo realitu.
host
Publikováno dne: 18.11.2015. 18:22  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak to skenování u škodů se naštěstí dá obejít. tedy nevyužít. buď promítat klasicky opticky na plátno, což je nejpoctivější a obrazově nejkvalitnější, nebo si zreprodukovat vlastními silami a na jejich tiff se 1.2.3
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny