Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
12 uživatel(ů) je online (2 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 12

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Beztransformátorový impulsní stabilizátor

Jednoduchý stabilizátor určený pro zkušenější elektroniky.
Napsal/a Žirafka v 2. 04. 2017 v 20:33 (přečtení 3811×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Náhodou jsem na internetu našla jednu stránku a impulsní zdroj, tam popsaný, mě nadchl natolik, že jsem jej rovnou vyzkoušela a pak jsem si se zapojením ještě trochu hrála. A výsledek mého hraní vám teďka předkládám v podobě tohoto článku.

     Mám ráda různá neobvyklá zapojení a toto je jedním z nich, hodí se hlavně pro zdroje malých výkonů a to pouze tam, kde nevadí galvanické spojení s napájecí sítí. Jako ostatně u každého jiného „kondenzátorového“ zdroje.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – původní zapojení zdroje.


     Původní zapojení zdroje vidíte na prvním obrázku. Funguje vlastně hrozně jednoduše a to je to, co se mi na něm líbí. V jednoduchosti je krása a spolehlivost.

     Vyjdu ze stavu, že napětí sítě právě prochází nulou a začíná stoupat. Proud projde přes kondenzátor, horní diodu můstku, pak přes oddělovací diodu až na kondenzátor. Ten se nabíjí a tak proud prochází přes spodní diodu můstku a omezovací rezistor zpět do sítě. Napětí na výstupním elektrolytickém kondenzátoru stoupá a když napětí přesáhne hodnotu napětí zenerovy diodu proteče proud přes tuto diodu a omezovací rezistor do řídící elektrody tyristoru a ten sepne. Sepnutý tyristor zkratuje můstek, napětí na kondenzátoru C4 již dále nemůže stoupat a proud prochází až do konce půlperiody přes tyristor zpět do sítě. Při dalším průchodu síťového napětí nulou tyristor rozepne a v další půlperiodě se děj opakuje s tím rozdílem, že proud protéká přes druhé dvě diody můstku.

     Oddělovací dioda zabraňuje vybíjení kondenzátoru přes sepnutý tyristor, takže napětí na něm je stabilní a dobře vyfiltrované.

     Omezovací rezistor před můstkem slouží jako ochranný prvek při zapínání zdroje, kdy jsou všechny kondenzátory v obvodu vybité a tak obvodem prochází proudová špička, která by mohla poškodit součástky. Rezistor špičku omezí na rozumnou mez. Při běžném provozu není potřeba a vzniká na něm určitý úbytek napětí (a tím pádem i výkonu).Jeho hodnota je potřeba zvolit kompromisně tak, aby dobře chránil součástky, ale nevznikala na něm zbytečná výkonová ztráta.

     Rezistor zapojený do série se zenerovou diodou chrání řídící elektrodu tyristoru a zenerovu diodu před nadměrným proudem. Tyristor totiž spíná řídícím proudem, nikoli napětím, a tento proud je potřeba omezit tak, aby se tyristor nepoškodil.

     Na druhém obrázku je mírně upravené schéma zapojení, které se hodí v případě, že by bylo potřeba nepatrně snížit výstupní napětí. Každá součástka má určitou toleranci hodnot a zenerovy diody nejsou výjimkou. Takže pokud je třeba výstupní napětí snížit o cca 0,6V, stačí zenerovu diodu přepojit před diodu oddělovací. Oddělovacích diod může být i více v sérii, ale pokud by bylo třeba více diod, je lepší vyměnit diodu zenerovu.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – variantní zapojení zdroje.


     Při pohledu na obě schémata pozorného čtenáře určitě napadne otázka „A co se stane, když se poškodí či odpojí zenerova dioda?“. Odpověď je jasná: napětí na výstupu dosáhne plného napětí sítě, respektive jeho špičkové hodnoty, což je přes 300 voltů. Následky pro napájení zařízení jsou potom fatální. Proto je vhodné do obvodu zapojit ještě jednu součástku a tou je trisil, transil nebo další zenerova dioda. Hodnota spínacího napětí musí být o něco vyšší než je výstupní napětí zdroje, aby ochranné součástky byly v běžném provozu vypnuté. Domnívám se, že trisil je vhodnější, protože jeho aktivací přestane napájené zařízení pracovat (trisil zkratuje můstek) a tak se pozná, že se něco děje. Při použití transilu, nebo delší zenerovy diody, bude zařízení pracovat dále a tak se nepozná, že došlo k poškození zdroje.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – zapojení zdroje doplnění o ochranu proti přepětí.



     Při hraní jsem zkoušela i podstatně zvýšit proud protékající obvodem a zkoušela jsem, jak se bude obvod chovat v tomto režimu. Dostala jsem se na proud 260 mA a zdroj se chová velmi stabilně a dobře. Při tomto proudu je potřeba zmenšit ochranný odpor z 1k2 na podstatně méně. Použila jsem tři do série zapojené rezistory 33 ohmů. Rezistor s hodnotou 1k2 se totiž během několika sekund velmi rozehřál. Logicky, protéká jím plný proud zdroje a výkon na něm mařený je tudíž značný.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – pokusné provedení zdroje s malým proudem.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – zkoušení zdroje s „velkým“ proudem.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – výstupní napětí pracujícího zdroje.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 7 – napětí na výstupu v případě odpojení zenerovy diod v obvodu řídící elektrody tyristoru.


     Pokud si budete chtít se zdrojem také pohrát, a vyzkoušet si jeho vlastnosti, je potřeba dodržet několik zásad a doporučení:

  • pamatujte, že výstupní napětí je galvanicky spojené se sítí. Při pokusech používejte oddělovací transformátor, pokud jej máte, nebo si dávejte opravdu pozor.

  • pamatujte na ochranu napájeného zařízení při poruše stabilizátoru.

  • pokud zdroj použijete v zařízení s napájecí šňůrou, zapojte paralelně k vidlici, nebo omezovacímu kondenzátoru, vybíjecí rezistor s odporem 100k až 1 M. Slouží k vybití kondenzátoru po odpojení zdroje od sítě a tím zamezí nepříjemnému „kopnutí“ při náhodném dotyku s kontakty vidlice. Fóliové kondenzátory jsou kvalitní a napětí drží mnoho hodin.

  • součástky na „primární“ straně, čili od vstupních svorek až k můstku, musí snést plné napětí sítě. Takže kondenzátor musí být na pracovní napětí 630, či lépe 1000, voltů. Zrovna tak i diody v můstku.

  • v sérii s kondenzátorem by měla být vhodná pojistka. Její smysl je odpojit zařízení od sítě v případě proražení, probití, omezovacího kondenzátoru. Při zkratu na výstupu se neuplatní, protože zdroj s kondenzátorem je trvale zkratuvzdorný. Dala by se nahradit „pojistkovým odporem“ což je rezistor speciální konstrukce, který se při přetížení v definované době přeruší a tím zařízení odpojí od sítě.

  • také pamatujte, že jako případní výrobci odpovídáte za bezpečné provedení zařízení a případné škody jím způsobené.


     Hodnota omezovacího kondenzátoru se vypočítá podle toho, jak veliký proud chcete ze zdroje odebírat. Detailnější postup návrhu a výpočtu je uvedený v původním článku. Jedná se o paralelní stabilizátor, takže je vhodné proud volit o něco málo vyšší, než je potřeba pro napájené zařízení. Je to proto, aby stabilizátor mohl dobře fungovat i při maximálním zatížení.

     Proud obvodem se vypočítá podle vzorce:

I = 2×π×f×U×C [A; -, Hz,V,F]


     Po dosazení hodnot dostaneme tento tvar:

I = 2×3,14×50×230×C = 72220×C [A; - F]


Součástky použité v pokusných zapojeních:

Můstek: 2KBP06M

Omezovací kondenzátory:
MKP62 na 275 V ~ 100 nF (1 až 4 kusy)
JFGC na 630V 1 µF (1 až 4 kusy)

Oddělovací dioda: 1N4007

Tyristor: KT206/600

Zenerova dioda: BZX55C 9V1

Omezovací rezistor: MLT-1 1k2 a různé další výkonové rezistory

Výstupní kondenzátor: 10 µF

Zátěž: LED + omezovací rezistor 3k3

     Pokud se vám zdroj zalíbí a budete si jej také chtít vyzkoušet, nebo použít v nějakém svém zařízení, tak budu ráda. Se zdrojem se dá hezky hrát a také zkoušet měnit hodnoty součástek a sledovat, co se stane. Zrovna tak je zajímavé měřit průběhy na tyristoru osciloskopem. U toho však pozor na to, že většina osciloskopů má zemní svorku spojenou s ochranným vodičem a tak je potřeba měřit jen s pomocí oddělovacího transformátoru, jinak velmi snadno dojde ke zkratu!

     Tento zdroj je vhodný jako zdroj pro zařízení s malým odběrem, pro který není ekonomické používat zdroj s transformátorem. Pokud je potřeba stabilnější napětí, než dokáže poskytnout zenerova dioda, tak nic nebrání tomu, dát za výstupní kondenzátor libovolný další stabilizátor s parametry, které jsou potřebné.

Použitá literatura:
[1] http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/usm_bez_trafa.htm
[2] Osvětlovací LED napájené ze sítě - Ing. Jiří Vlček v PE 3/2017
Hodnocení: 8,00 (7 hlasů) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 17.12.2017. 12:53  
 Odp: Beztransformátorový impulsní stabilizátor
Zdravím,
podobný "zdroj", ovšem bez regulace, jsem použil na výkonější LED bludičku do zásuvky.
Se vstupním kondenzátorem problém není, tam se nikdy neoběví napětí vyšší než je síťové (325V) a to jen když je zdroj ve zkratu.

Jako problematická součástka se však ukázal onen vstupní odpor. V okamžiku strkání/vytahování bludičky do/ze zásuvky nedostanete pokaždé okamžitý ne/kontakt a také onen kontakt nenastane v nule. Nejhorší možná situace nastane když se vstupní kondik nabije jednou půlvlnou, pak se kontakt přeruší a obnoví se při maximu druhé půlvlny. V ten okamžik musí odpor unést přes 600V.
obyčejný odpor (konfigurace 100R, 100n) vydržel do 10ti zapnutí. Pak začal při zapínání prskat a nakonec se přerušil. Dva odpory v sérii vydržely asi měsíc užívání.
Nyní je tam NTC, který je dražší než všechny ostatní součástky dohromady.
Žirafka
Publikováno dne: 20.12.2017. 18:22  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Beztransformátorový impulsní stabilizátor
Tak ono je potřeba ten rezistor správně dimenzovat. Ideální je použít rezistor drátový, ale ten je docela veliký a také není úplně nejlevnější.

Ale díky za přípomínku, třeba to někoho bude inspirovat
qa
Publikováno dne: 10.2.2019. 18:54  
 Odp: Beztransformátorový impulsní stabilizátor
Na LED bludičku (nebo světýlko do zásuvky k indikaci jako náhrada doutnavky) stačí LED + odpor + obyč.dioda.
Vše se to dá do série a schová do smršťovačky...
host
Publikováno dne: 22.4.2022. 17:16  
 Odp: Beztransformátorový impulsní stabilizátor
Zdravim, mel bych dotaz. Pokud ze zdroje budu odebirat jen cca 50mA pri 12 voltech neni tyristor kt206 uplne zbytecne veliky? Ja pouzil malinkaty na 0,8A MCR100-8 na 600V pouzity model i tak neni ani teply ma cca 30 stupnu teplotu.
Muj dotaz je k pouzitemu odporu do gate ve schematu je 30 ohmu. Nevim jestli to pocitam dobre ale kdyz je napeti na gate 0,8V a tento model MCR ma max proud 200uA tak by tedy pouzity odpor vychazel na cca 4000 ohmu. Nebo to pocitam spatne?
Žirafka
Publikováno dne: 26.4.2022. 16:39  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Beztransformátorový impulsní stabilizátor
Pokud jsem dobře porozuměla katalogovému listu, tak těch 200 uA je "maximální" minimální proud řídící elektrody. Maximální pulzní proud je pak 1 A.

Zvětšit odpor a tím zmenšit proud je jistě možné. Součástky ve schématu jsou určené pro stařičké tyristory tovární značky Tesla, dnešní součástky jsou citlivější a tak není potřeba pracovat s tak velkým proudem. Nicméně větší proud řídící elektrody přináší výhodu třeba v tom, že tyristor spolehlivě spíná a nehrozí nějaké problémy v krajních situacích, jako je třeba zvýšená či snížená teplota, nebo veliké kolísání napájecího napětí.

Jen drobnost na závěr: řídící elektroda se ovládá proudem nikoli napětím. To, že se to tak často pro zjednodušení říká či používá nic nemění na tom, že důležitý je právě proud, ne napětí, které se na řídící elektrodu přivede (proto se také řídící elektroda zničí, pokud se na ni přiloží tvrdé napětí, čímž vznikne veliký proud).
host
Publikováno dne: 15.9.2023. 10:47  
 Odp: Beztransformátorový impulsní stabilizátor
Ahoj Žirafko.
Ten trisil se dost špatně shání. Tedy v elektronikách, co nakupuji jej žádný nemají. A někde z dálky kupovat, je dost nákladné. Škoda.
host
Publikováno dne: 15.9.2023. 11:32  
 Odp: Beztransformátorový impulsní stabilizátor
Ještě se optám, na tom výstutpu, je tedy kond 10uF nebo podle schéma 100uF? Díky
Žirafka
Publikováno dne: 16.9.2023. 16:35  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Beztransformátorový impulsní stabilizátor
Kapacita výstupního kondenzátoru je závislá na tom, jaký bude ze zdroje odběr a jaké je požadované zvlnění. Čím větší odběr a čím menší zvlnění tím větší kapacita.

Nicméně, pokud někdo klade takovouto otázku, ta, by měl hodně zvážit, jestli se do stavby tohoto typu zdroje pouštět nebo raději ne.

Kapacita 10 µF byla použita v prototypu při měření. Těch 100 µF je taková univerzální kapacita, klidně může být i výrazně větší.

Trisil není pro funkci nezbytně nutný, je to ochranný prvek a v ideálním případě nikdy nesepne. Lze jej vynechat, ale je nutné počítat s tím, že v případě poruchy zdroje se napájené zařízení zničí.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny