Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
26 uživatel(ů) je online (5 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 26

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Tyristorové blikadlo

Napsal/a Žirafka v 11. 10. 2008 v 10:23 (přečtení 8013×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Toto zapojení opět patří do kategorie „zvláštní“. Jestli jej někdo někdy na něco použije, to skutečně nevím. Vzniklo spíše z legrace a z touhy, zkusit udělat něco poněkud výjimečného a také jsem chtěla zjistit, jestli je způsob napájení, zde použitý, použitelný v praxi i pro jiné obvody. Fungující zapojení říká, že použitelné je. To je velice dobrý výsledek pokusu.

     Při pohledu na schéma většina lidí řekne „to je stmívač či regulátor výkonu“. Pravda je ovšem jiná. Jedná se o blikadlo. Ačkoli vlastně by se dalo říci, že to je PWM regulátor s dobou periody několik sekund



     Tento blikač je určený pro žárovky, se svítivými diodami by mohl fungovat také, ale není to jeho primární určení. Také je určený pro střídavé napětí, se stejnosměrným fungovat prostě nebude. Vychází to z principu spínání a hlavně rozpínání použitého spínacího prvku – tyristoru. Další vlastností je fakt, že žárovka se zapojuje do série s obvodem. Pro zapojení obvodu do stávajícího zařízení stačí přerušit libovolný vodič vedoucí k žárovce a tam jej zapojit. Není potřeba přivádět druhý vodič ze zdroje.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obrázek 1: Varianta pro napájení ze sítě 24V


Jak to celé funguje?


     Jak je vidět na schématu zapojení, na obrázku jedna, jedná se o relativně jednoduchý přístroj. Jeho funkce je také jednoduchá, ale pro pochopení je potřeba mít určitou představivost. Jednoduchost obvodu určuje jeho spolehlivost.

     Po připojení napájecího napětí jsou při kladné půlvlně (kladné napětí na horní svorce) otevřené diody D1, D5 a D4. Tím, že jsou otevřené, se rychle nabíjí kondenzátor C1 a ten pak napájí vlastní časovací obvod. Při záporné půlvlně jsou otevřené diody D2, D5 a D3. Po nabití kondenzátoru C1 teče obvodem jenom nepatrný proud, a žárovka proto nesvítí.

     Napětím na C1 se přes odpor R1 pomalu nabíjí kondenzátor C2. Tato dvojice určuje čas zhasnuté žárovky. Když napětí na C2 o něco přesáhne Blikač v provozu
polovinu napětí na C1, otevře se UJT T1 a přes odpor R2 přivede zapalovací napětí na řídící elektrodu tyristoru. Ten okamžitě spíná a zkratuje můstek tvořený D1 až D4. Proud obvodem prudce stoupne, žárovka se rozsvítí a dioda D5 se zavře. Tím je zabráněno vybití kondenzátoru C1 přes tyristor a proto nedojde ke ztrátě napětí pro časovací obvod. Kondenzátor C2 se začne vybíjet přes odpor přechod PN v UJT, odpor R2 a přechod PN v řídící elektrodě tyristoru. Všechny tyto prvky tvoří společně s kapacitou C2 časovou konstantu pro dobu svícení žárovky. Po poklesu napětí na C2 pod zavírací napětí UJT se tento uzavře a do 10ms rozepne tyristor. Žárovka zhasne a celý pochod se opakuje od začátku.

     Po zapálení tyristoru prochází proud od horní svorky zdroje, přes žárovku, diodu D1, tyristor, diodu D4 zpět do zdroje. V opačné půlperiodě teče proud místo diod D1 a D4 diodami D2 a D3. Na žárovce je tedy plné napětí zdroje snížené o úbytek napětí na diodách a tyristoru.

     Dioda D5 je základní fígl zdroje pro časovací obvod s UJT. Kdyby nebyla v obvodu zapojená, dojde po sepnutí tyristoru okamžitě k vybití kondenzátoru C1 a tím ke zhasnutí žárovky, protože by přestala být buzená jeho řídící elektroda.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obrázek 2: Varianta pro napájení ze sítě 230V


     Na obrázku dva je obvod upravený pro napájení ze sítě 230V. Předchozí varianta je vhodná pouze pro napětí do 24V, při vyšším napětí dojde ke zničení UJT. Úprava pro jiné, menší či větší, napětí než 230V je snadná, spočívá ve změně odporů R3 a R4 tak, aby proud diodou D6 byl přibližně 1 - 2mA. Funkce časovacího obvodu je zcela shodná s předchozím popisem. U této varianty je potřeba dávat pozor na závěrné napětí diod v můstku a také diody D5. Dále je nutné patřičně výkonově dimenzovat odpory R3 a R4. Na odporech se totiž ztrácí výkon P = UR2 ÷ R = 2102 ÷ 23500 ≈ 2 W. Proto jsou použité dva odpory zapojené paralelně. Teplo se lépe rozloží a odpory nejsou tolik zatížené. Výpočet je pouze přibližný, skutečné zatížení je o něco menší, ale vždy je lepší použít součástky na vyšší zatížení.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obrázek 3: Prototyp varianty pro napájení ze sítě 230V


     Na obrázku tři je prototyp varianty pro napájení 230V. Vzadu je vidět bezpečnostní oddělovací transformátor. Je to jednak pro ochranu mně při pokusech a druhak oddělní od sítě dovoluje na obvodu měřit osciloskopem bez nebezpeční jeho zničení a podivných průběhů na jeho obrazovce.

Použité součástky


     Já opět použila součástky ze šuplíku, zapojení je vhodné pro pokusy a dá se s ním opět krásně vyhrát. V prototypu jsou použité tyto součástky:

Varianta pro 24V napájení:

D1 až D5 – 1N4007
R1 – 12kΩ
R2 – 1kΩ
C1 – 470μF / 35V elektrolytický
C2 – 100μF / 35V elektrolytický

T1 – 2N2646
TR1 – KT206/600

Varianta pro 230V napájení:
K předchozím ještě doplnit tyto součástky:

R3 a R4 – 47kΩ /2W V
D6 – 2x Zenerova dioda 12V

     Ve schématech jsou uvedené vhodné náhrady starých součástek tovární značky Tesla.

     Případné zájemce o stavbu druhé varianty upozorňuji, že pracují s nebezpečným napětím sítě a proto musejí dodržovat veškeré předpisy pro práci s tímto napětí.

     Pokud si nejste jisti, raději stavbu, a hlavně konstrukci a připojení, svěřte někomu zkušenějšímu.

     Obvod se nikdy nesmí připojit přímo na napájecí zdroj bez sériově zařazené zátěže, protože by došlo ke zničení můstku i tyristoru.


     Využití obvodu je hlavně jako signalizace nějakého nebezpečného stavu: jako majáček u výkopu, u lešení, ke spínání houkačky nebo zvonku... Čili tam, kde je potřeba na něco výrazně upozornit. Ještě by se dal použít pro reklamní účely nebo jako ozdoba do okna.

     Fantazii se meze nekladou a možná někdo vymyslí i další použití tohoto jednoduchého, ale spolehlivého, obvodu.
Hodnocení: 7,00 (3 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Host
Publikováno dne: 9.2.2009. 9:49  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Citace:
"...pracují s nebezpečným napětím sítě a proto musejí dodržovat veškeré předpisy pro práci s tímto napětí."

Když tak koukám na ten obrázek blikátka - mohla by jste uvést jaké předpisy z hlediska ochrany před dotykem živých částí jsou na něm dodrženy?
Obrázek může být totiž chápán jako příklad správné instalace.
Žirafka
Publikováno dne: 9.2.2009. 16:41  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Tyristorové blikadlo
Ochrana polohou a ochrana oddělením obvodů
Host
Publikováno dne: 10.2.2009. 9:22  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Ochrana polohou není ani trochu vidět a ochrana oddělením obvodů - a co ty holé konce krokodýlků na přívodu síťového napětí?
Kdyby byla ochrana polohou tak na ty krokodýlky nedosáhnete a tudíž by nešly k trafu připojit.
Pokud by se to nejprve připojilo a pak teprve zapojilo na druhé straně k síti tak by bylo zbytečné psát, že oddělení obvodů je kvůli Vaší a naší bezpečností - protože ochrana polohou je vždy plně dostačující (např. trolej jinou ochranu nemá).
Jelikož jde o jednoduchý obvod je předpoklad, že to zláká nezkušené, a proto by bylo vhodné ty zásady bezpečnosti v článku vždy vypsat a ne alibisticky odkázat na jakési předpisy. O těch ten dotyčný nemá ponětí a ani neví kde je hledat.
A když už by byl tak chytrý a věděl, kterou normu potřebuje tak v prodejně norem by zjistil, že sebou nemá tolik peněz.
Tím červeným odkazem na konci (podotýkám - jinak pěkného) článku jste se na pozici těch babiček na úřadech, na které si stěžujete, že jste se nic od nich nic nedozvěděla.
Žirafka
Publikováno dne: 10.2.2009. 11:22  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Tyristorové blikadlo
Je mi jasné, že budu označená za vztahovačnou a paličatou a já nevím co ještě dalšího. No nevadí.

Jak vidím, asi bude potřeba si dávat více pozor na výběr článků. Takže mnou dosti pečlivě odladěný stroboskop si asi nechám pro sebe.

Ochrana polohou spočívá v tom, že je člověk od podobného zkušebního "monstra" dost daleko. Jak víte, odkud je to napájené a zapínané? Ty dráty od trafa vedou k "jezevčíkovi" s vypínačem, který je od toho všeho asi půl metru daleko. Jinak to trafo může mít na primáru 24V, já mám ve své pracovně i tuto síť. Nad stolem jsou zásuvky 230, 3x400 a 24V to vše pochopitelně střídavé.

Přiznávám, že ten obrázek není úplně "košér" přesto je na něm vidět, že se dá pracovat "v duchu předpisů" a zbytečně neriskovat. Dneska už takovou fotku neudělám, protože trafo mám přimontované na desce se svorkovnicemi a v dohledné době jej snad konečně namontuju do nějaké krabičky.

Je to jednoduchý obvod, ale začátečník by měl dát přednost verzi pro napájení malým napětím 24V a ne se pouštět do něčeho na nízké napětí 230V. Člověk zkušený by to upozornění vlastně ani nepotřeboval, přesto si myslím, že je lepší jej tam dát.
Host
Publikováno dne: 10.2.2009. 14:27  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Žádnými takovými jmény Vás nemíním ani trochu označovat. Naopak se vymykáte běžnému průměru obyvatelstva (to má být pochvala).
To ale neznamená, že jste bez chyb jako nikdo z nás. I já stále chybuji (např. nedávno jsem odpravil 4 diody než jsem uvedl do provozu obyčejný zdvojovač napětí - ještě že jsem měl ochranu polohou a na očích pro jistotu brýle).

1) "Ty dráty od trafa vedou k "jezevčíkovi" s vypínačem, který je od toho všeho asi půl metru daleko".
Tak to určitě není dostatečná ochrana polohou. Odkud je to zapínané není ani důležité - hlavní je zda se dá k tomu přiblížit a dotknot se. A to jak už jsem psal není vidět ale předpokládám, že se přiblížit dalo. Dělám dobře?
Kromě toho u takového pokusného zařízení nepředpokládám, že by se úspěšný konstruktér na svůj výtvor nešel zblízka podívat. Prostě na ochranu polohou zapomeňte - je to prostě nezajištěné pracoviště.
2) "to trafo může mít na primáru 24V, já mám ve své pracovně i tuto síť".
Je ale vidět, že přívody jsou dál od sebe než vývody a to se dělá u přívodu na 230V. Jinak by i vývody byly dál od sebe také na sek Kromě toho ten obr. (neblikavý) je umístěn v popisu 2. varianty na síť a sama píšete "upozorňuji, že pracují s nebezpečným napětím sítě.
Takže prostě nevěřím, že to bylo napájeno ze sítě 24V. Dělám dobře?

Jinak znova - takové články být klidně mohou, ale bylo by vhodné je doplnit článkem objasňujícím bezpečnost. Na tu se dost kašle.
Žirafka
Publikováno dne: 10.2.2009. 15:38   Aktualizováno dne:10.2.2009. 15:41
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Tyristorové blikadlo
Nikdy jsem neřekla, že jsem bezchybná, naopak.

Asi mi nebudete věřit, ale na obou stranách je stejné napětí. Jak na přívodech, tak na odvodech je 230V, respektive na těch odvodech je o něco více, protože trafo nepracuje se jmenovitou zátěží. A přesto jsou sekundární vývody od sebe 10mm. To trafo je profesionálně vyrobené a jak vidíte, i takto blízko mohou být vývody s vyšším napětím. Na dalších vývodech je právě těch 24V a pak ještě 8V.

Ochrana polohou tam stejně je, protože:

- jsem od toho daleko
- nikdo jiný mi tam nesmí
- nikdy to nenechám běžet samotné
- když to poprvé zapínám, jsem od toho ještě dále

Článek o bezpečnosti není špatný, ale pochybuji, že si jej někdo přečte a dokonce bude postupovat podle něj. Jinak ke zvýšení bezpečnosti při práci slouží například i toto trafo. Ačkoli není zapojení přímo předpisově, tak napětí spojené se sítí je jen a pouze na těch dvou krokodýlcích, zbytek je bezpečně izolovaný.

Ačkoli se nerada srovnávám s někým jiným, tak se podívejte k Danykovi jsem zvědavá, co budete říkat na jeho "bezpečnost" při práci Jistě, je dobré se srovnávat s tím, kdo je lepší a nejlepší. Přesto si myslím, že moje zapojení a návody jsou relativně bezpečné.
Host
Publikováno dne: 11.2.2009. 7:22  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Děkuji za odpověď na moje otázky.
Host
Publikováno dne: 17.6.2010. 18:19  
 Odp: Tyristorové blikadlo
AHOJ, AHOJ...
ZDRAVÍM I TYRISTOROVÉ BLIKÁTKO. PROČ? VŠECHNO ORIGINÁLNÍ JE PŘECE JEDINEČNÉ A NAVÍC KDYŽ JE TO ÚČELNÉ A FUNKČNÍ, JSOU TO PLUSY NAVÍC. JÁ SE DO ELEKTRONIKY MOC NEROZUMÍM, ALE OBČAS SI NĚCO UKUCHTÍM, POKUD MÁM DOSTATEČNÉ SCHÉMATA, KTERÉ LOGICKY NAPOVÍDAJÍ A HODÍ SE PRO MŮJ ZÁMĚR. ZROVNA SE NĚKOLIK DNŮ POTLOUKÁM PO INTERNETU (JÁ SE POTLOUKÁM I V SAMÉM ŽIVOTU, TAKŽE JE TO MOJE OSOBNÍ VLASTNOST) ZA ÚČELEM OBJEVIT KONKRÉTNÍ CÍL. V TOMTO PŘÍPADĚ TO JE ZAŘÍZENÍ (JEDNODUCHÉ, BEZPEČNÉ A FUNKČNÍ) UMOŽŇUJÍCÍ VYBÍT KONDENZÁTOR (Y) TAKOVÝM ZPŮSOBEM, ABY 50 AŽ 120 KRÁT ZA VTEŘINU UMOŽNILI BLIKNOUT 100W ŽÁROVKOU NA 230V. A TO STEJNÉ ZAŘÍZENÍ NAPÁJENÉ Z AUTOBATERIE ROZSVĚCUJÍCÍ ŽÁROVKU 12- 24 V/ 10W. ZAŘÍZENÍ MÁ SLOUŽIT JAKO SVĚTELNÝ MAJÁK BEZ ROTAČNÍCH ZBYTEČNOSTÍ NA CHALUPU V HORSKÉ OBLASTI, KDE SE OBČAS PŘES MLHU NEDÁ PŘÍLIŠ DOBŘE ORIENTOVAT, NEBO I PO ZÁPADU SLUNCE JAKO NOČNÍ ORIENTAČNÍ BOD. A CO MYSLÍTE ŽE JSEM NAŠEL? ZATÍM JENOM HOTOVÝ VÝROBEK A ZROVNA ZDE JEDNO ZAJÍMAVÉ SCHÉMÁTKO NA NE PŘÍLIŠ VELKÝ BLIK, ALE PŘECE! NAŠEL JSEM I BLIKÁTKO NA LEDKY, ALE TO JE SKUTEČNĚ O NIČEM. JÁ BY JSEM JENOM JEŠTĚ CHTĚL POPROSIT, JESTLI BY MĚ MOHL NĚKDO NAVÉST BLÍŽE K MÉMU CÍLI NA SILNĚJŠÍ MAJÁKOVÉ BLIKÁTKO FUNGUJÍCÍ NA PRINCIPU VYBÍJENÍ KONDENSÁTORA, NEBO JESTLI BY SE DAL UKUCHTIT TAKOVÝ OBVOD NAPŘÍKLAD I ZA JISTOU ODMĚNU. TAK Z POZDRAVEM A PŘEDEM DÍK ZŮSTAVÁ HLEDAČ MAJÁKU.
Host
Publikováno dne: 18.6.2010. 22:26  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Nazdar blikadlo! Rád bych tě upozornil, že třeba film měl 24 obrázků za vteřinu, aby obraz neblikal. Takže když blikneš žárovkou 100 za vteřinu, tak neuvidíš ŽADNÉ blikání (navíc vlákno žárovky se ani nedovede za tak krátkou dobu 10 ms nějak podstatně ochladit. Takže doporučuji nějaký MNOHEM pomalejší režim, a to třeba 1 bliknutí v délce 300 ms a pak 3 vteřiny tma. Tím se ušetří mnoho energie, že to nesvítí tak často. A pak je tady jeden problém - přepalování vlákna žárovky. Tím že se stále rozsvěcí a zhasíná, tak se hodně ničí teplotními šoky (proto se často vyměňují světla do blinkrů u aut). Je mnohem lepší,když se světlo pomalu rozsvítí. Takže to vypadá tak, že se budou spínat 2 tranzistory, jeden s odporem nějakých 20 Ohm (ten žárovku ohřeje) a pak se k němu připojí ten druhý po 30 ms na dobu 300 ms) a honilo by se to z prachobičejného multivibrátoru, na který budou ty dva tranzistory napojené a ten druhý přes RC člen aby byl o těch 30 ms zpožděný. Celé by to mohlo být napájené z 12-ti voltů a svítila by halogenová autožárovka 55W co vydává pořádné světlo. To je tak jednoduché, že to někde na síti musí ležet
Host
Publikováno dne: 18.6.2010. 23:03  
 Odp: Tyristorové blikadlo
zdarec tyristorové blikadlo... mohl by si konkrétně uvést na nějaký odkaz pro stavbu Tvého modelu blikadla s multivybrátorem?...
dikajs
Host
Publikováno dne: 20.6.2010. 0:47  
 Odp: Tyristorové blikadlo
čavajs žirafoviny...
průser jako hrom! z dlouhý chvíle jsem se pustil do této tyristorové hračky a nakonec zjiš´tuji, že nebliká... doznám se, že i když jsem si dal záležet a všechno jsem to úhledně nacpal na plošáček univers o rozměrech 104x 22mm, narazil jsem na pro mne těžce rozlusknutelný oříšek v podobě součástek s třema vývody.u TR1 206/600 jsem si dovolil zapojit prostřední mezi diody D5,D1,D2 na straně žárovky a krajní s pozice chladící plochy ke vstupu přívodu napětí, jsem přilepil mezi D3,D4 a zenerku. druhá krajní se tak mohla uskromnit pouze k cestě odporu R2. další můra byl ten rezistor T1 2N2646.tam jsem si netroufnul ani jen odhadnout co je řídící vstup a co zbytek... nikde žádná značka. tak jsem alespoň experimentálně odhadem zapojil z pohledu zespoda dvě od sebe nejvíce vzdálené na R2 a C1. tá třetí se teda založila k R1 a C2. co je špatně? (kromě mého odhadu) nechám si poradit od všeho skušenejšího, kdo jen z dlouhé chvíle nelouska obvody elektroniky, ale jim i rozumí... dík
Žirafička
Publikováno dne: 20.6.2010. 13:47  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: www.monty.cz
Počet komentářů: 20
 Odp: Tyristorové blikadlo
1. toto blikadlo nikdy nebude fungovat na napětí z autobaterie, ke svému provozu potřebuje tepavé napájecí napětí.

2. dokumentace k UJT se dá najít na internetu celkem snadno, dneska jsem pro jistotu přidala katalogový list i do Katalogových listů zde na Žirafovinách. Zrovna tak tam je dokumentace od použitého tyristoru. Emitor UJT se dá najít celkem snadno, protože mezi bázemi je ohmický odpor (dá se měřit normálním ohmmetrem) a emitor je ten třetí vývod.

Přiznám se, že mi není z popisu úplně jasné, jak jsi to vlastně zapojil
Žirafička
Publikováno dne: 20.6.2010. 13:48  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: www.monty.cz
Počet komentářů: 20
 Velká písmenka
Ještě něco:

Psaní velkými písmeny se považuje za neslušné, stejně jako hulákání v mluveném projevu.
Host
Publikováno dne: 7.7.2010. 16:02  
 Odp: Velká písmenka
...TO S TĚMA VELIKÝMI PÍSMENY JE VSKUTKU ZAUJÍMAVÝ NÁZOR...(proč se jenom ty neslušné písmena vymýšlí) NESLUŠNÉ BUDE UEČITĚ I TO, ŽE SI ČTENÁŘ ŠETŘÍ U VELIKÝCH PÍSMEN ČTENÍM I PSANÍM NEJEN ZRAK, ALE I PŘEHLED JE V TAKOVÝCH PODMÍNKACH JAKO INTERNETOVÝ POPULAČNÝ NEMOCENSKÝ STAV, PROSPEŠNÝ.... no ovšem, ne každý je toho názoru, že pomáhat sobě i druhým a vybírat to lepší- harmonickejší- příznivější- jinak ve skratce kulminace k lepšímu proti společenskému i když vždy vycházejícímu s individua převážně někde pokřiveného, není to pravé ořechové... tak pardon za kulminaci k lehší cestě čtení....
bernard
Publikováno dne: 7.7.2010. 17:44  
Redaktor
Datum registrace: 07.02.2009
Bydliště:
Počet komentářů: 92
 Odp: Velká písmenka
Citát:
...TO S TĚMA VELIKÝMI PÍSMENY JE VSKUTKU ZAUJÍMAVÝ NÁZOR...

Neřekl bych, že jde o pouhý názor, je to spíš obecně uznávané pravidlo, usance. Píšící internetová komunita zavedla do svého projevu emoce, například úsměv, , pláč , a také KŘIK a přednes ZVÝŠENÝM HLASEM. Někdo se může prohřešit proti těm pravidlům z nevědomosti, jiný z protestu. Pokud Hledač majáku patří do té prvé skupiny, píšu to pro něho. AHOJ!
Žirafka
Publikováno dne: 8.7.2010. 17:01  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Velká písmenka
Děkuji ti náčelníku, že ses mne zastal
Žirafka
Publikováno dne: 8.7.2010. 17:03  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Velká písmenka
Nic proti, ale mne se nejlépe čte text formátovaný klasicky, čili malá písmenka a ve vhodných místech ta velká.

Rozhodně ale nechápu eMmO StiLL CO s3 PíScHe tak nějak podivně...

Psát jenom velká není dobře, jenom malá také ne. Ideální je držet se toho, co se normálně používá.

Ale pokud si někdo chce psát jinak, prosím, nemám s tím problém. Jen někdy neodpovídám, protože se mi to obtížně čte.
bernard
Publikováno dne: 8.7.2010. 22:43   Aktualizováno dne:8.7.2010. 22:50
Redaktor
Datum registrace: 07.02.2009
Bydliště:
Počet komentářů: 92
 Odp: Velká písmenka
Citát:
Děkuji ti náčelníku, že ses mne zastal

Náčelník jsem nikdy nebyl, ale výpravčí, to jo. Proto se mi na Žirafovinách tak líbí!
Host
Publikováno dne: 8.7.2010. 23:53  
 Odp: Velká písmenka
DÍK ZA POUČENÍ... beru na vědomí (i to neslušné dík napsané s velikým písmem). Hold pravidla se musí rešpektovat i když se jeví všechno jinak, ale měl jsem jenom dobré úmysli a tak beru na vědomí i toto internetové spoločenské pravidlo... dovedl by jsem to tu tohle pravidlo rozkouskovat do stracena, ale nebudu nikomu kazit radost a ani to pravidlo ( a taky neovládam pravopis dle předpisů)... takže se přispůsobuju.
Host
Publikováno dne: 8.7.2010. 23:59  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Ahoj žirafoviny...alias blikátko- hlavylomítko-
Již jsem na tématu bliky blik zase...
Dikajs za odezvu a i nápomocný tah s těma technickými dodatky. Já jsem skutečně jenom sváteční konstruktér a to bliken blik na 230V, nebo 24 jsem si postavil jenom pro to, že jsem byl na marodce. Rád se zatěžuji vším užitečným vhodné do životní existence a taková elektronika je dneska součástí až závislostí civilizačního trendu... takže když je možnost, proč se neobeznamovat i timhletím odvětvím? Má to však i někdy negativné, nebo nepředpokládané závěreční finále...
U tvého produktu (alespoň si to myslím) produkujícího neustálené osvětlení, nebo chceš-li přerušované blikání (v podstatě ale blikání přerušováno nemůže být, leda tak souvislý světelný tok lze přerušovat do podoby blikání) se mi povedlo netrefit na poprvé, do žádoucího provozního výkonu. Teď se snažím chybu objevit jako se na neústupného amatéra se železnou výdrží patří a výsledky jsou až překvapující... Kdyby mi to vyhořelo, nebo vyplo jističe, případně i využilo můj organismus jako vodiče ke korektní funkci, tak to beru jako normu, ale na poprvé mi to jenom svítilo a na pokus číslo dva, mi to nedělá na výstupu nic, ale... přívodní dvoulinku s rozvodu sítě 230V si jistím žárovkou 25W jako odporovou propust a navíc umí i signalizovat (tím že se rozsvítí při uzavřeném okruhu), že je obvod pod napětím... Takže teď jsem se dostal díky takovémuto opatření k poznatku, že mi na výstupu sice nic nebliká, ale zato bliká tato bezpečnostní žárovka zapojená před obvodem na jednu přiváděcí žílu kabelu... Jednoduše si představit tak, že konec jedné žíly dvoulinky je přepojen ze vstupem do žárovky uprostřed a výstup je veden ze závitu ven... je to samozřejmě udělané přes klasickou porcelánovou objímku a v případě nepřítomnosti žárovky, nebo přepáleného vlákna je kabel na výstupu ,,mrtvý“. Takovýto výsledek, že mi bliká zrovna tato bezpečnostní pojistka v podobě žárovky jsem neplánovaně docílil takovým způsobem, že u TR1 (KT206) jsem anodu zapojil před D5, katodu za D4,D3 a prostřední vývod mi vyšel zapojit před R2. U T1 (2N2646) jsem emiter zacínoval na C2+ směrem k R1, base1 vývod na C1+ směrem k D6 atd., a base2 vývod před R2 směrem k TR1... tímto jsem docílil efektu, s kterým jsem neočekával... tak co Ty na to fešanda? Kde jsem to zas udělal dobře jinak?
Dík za další odezvu... mám již po marodce, tak by jsem to chtěl ukončit jako korektně fungující dílo, protože další čas na experimentální stavbu zatím vidím v nedohlednu...
ProgX
Publikováno dne: 13.7.2010. 14:52   Aktualizováno dne:13.7.2010. 14:54
Nemluva
Datum registrace: 02.10.2009
Bydliště: Plzeň
Počet komentářů: 22
 Odp: Tyristorové blikadlo
Sice nejsem "fešanda", ale dovolím si zareagovat... Není mi jasné, co myslíš tím "výstupem". Žárovka je zapojená do série s celým obvodem, jinak řečeno, napájecí napětí se přivádí do obvodu právě přes tuto žárovku.
A ty jsi do série zapojil další žárovku. Chceš tím tedy říct, že máš zapojené dvě žárovky do série s přerušovacím obvodem a bliká ti pouze jedna a ta druhá nedělá nic?
Krom toho, dále při žádosti o radu doporučuji vyjadřovat se stručněji a jasněji, ne každého baví číst ty tvé litanie s nejrůznějšími kudrlinkami...
Žirafka
Publikováno dne: 13.7.2010. 16:28  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Tyristorové blikadlo
Proč myslíš, že jsem nereagovala? Protože prostě nechápu, na co se ptá. Možná si jen sedím na vedení, ale to to pak vypadá, že nás je více. A to nepředpokládám.
ProgX
Publikováno dne: 13.7.2010. 21:39  
Nemluva
Datum registrace: 02.10.2009
Bydliště: Plzeň
Počet komentářů: 22
 Odp: Tyristorové blikadlo
No jsme minimálně dva Já jsem jen zvědav, co se z toho vyklube, aby to nedopadlo jako pověstná debata o kapacitoru
Host
Publikováno dne: 13.7.2010. 23:06  
 Odp: Tyristorové blikadlo
To nevadí že nejsi fešanda, já by jsem se uspokojil i s tím Tvím bliky kouzlem, jen nech to již bliká v blik obvodu a ne někde po kmabelu u sousedů...
Jo, kdyby jsem dal žárovky dvě, tak bliká jenom tá před blik obvodem obvodem a žárovka na výstupu blik obvodu nebliká. Takže žárovka na přívodním kabelu bliká, napětí i s proudem dále vstupuje do blik obvodu a žárovka na výstupu blik obvodu nic ze sebou nedělá... Je mi zatím jasné, že je celý okruh přepojen a proto jsem to rozepsal kde jsem co jako zapojil, aby si mi potvrdila jo-ne. Pokud jsem vymyslel nový obvod, nechám si ho patentovat, ale až když seženu sponzora.
zatím dík...
Host
Publikováno dne: 13.7.2010. 23:13  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Aby Tě to mé zbytečné bla...bla nezavádělo, stačí zareagovat na tohle:
... u TR1 (KT206) jsem anodu zapojil před D5, katodu za D4,D3 a prostřední vývod mi vyšel zapojit před R2. U T1 (2N2646) jsem emiter zacínoval na C2+ směrem k R1, base1 vývod na C1+ směrem k D6 atd., a base2 vývod před R2 směrem k TR1...
...
ProgX
Publikováno dne: 15.7.2010. 19:37   Aktualizováno dne:15.7.2010. 19:38
Nemluva
Datum registrace: 02.10.2009
Bydliště: Plzeň
Počet komentářů: 22
 Odp: Tyristorové blikadlo
Co myslíš tím "výstupem" obvodu? Jinak řečeno, kde máš zapojenou tu druhou žárovku, která nedělá nic?

Pokud jsi to zapojil podle schématu, tak máš tu hlavní žárovku (co nedělá nic) v sérii se zbytkem obvodu. A teď jsi tam přidal další žárovku. Čili jsou dvě žárovky v sérii se zbytkem obvodu. Takže moje rada zní - jednu z nich odpoj, místo ní zapoj kus drátu a musí to fungovat.

Jo a já nejsem ona ale on
Host
Publikováno dne: 24.7.2010. 23:20  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Pardon za tu strašlivou záměnu, že jsem s Tebe udělal ženskou... někdy koukám na lidi bez rozlišování pohlaví a někdy to je i nespolečenské, když mám chuť v rámci takzvané rovnoprávnosti chuť bez zábran štěknout na ženskou jako na chlapa... v tomto případě se to však zdá se zavinilo jen ve snaze spěšně reagovat a tak jsem si ani neuvědomil, že reaguji na zcela jinou stranu... Příště budu pozornější. TAKŽE JEŠTĚ JEDNOU PARDON.
host
Publikováno dne: 31.12.2016. 22:51  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Na druhou stranu, dá se i na ss napětí udělat blikač s tyristory.
Žirafka
Publikováno dne: 1.1.2017. 1:20  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Tyristorové blikadlo
To je nepochybně pravda, ale to zapojení pak bude vypadat jinak. Už proto, že je potřeba tyristorů dvou, aby se navzájem vypínali. Nebo při použití tyristoru s vypínací elektrodou. Proto také v té předchozí odpovědi je psáno že TOTO zapojení nebude fungovat při napájení z autobaterie. A za tím si stojím.

Asi se mi nechce věřit, že už to je šest roků, co jsem toto blikátko postavila. Nějak moc to letí. Vlastně letos to bude roků již sedm. Brrr.
terezkaterka
Publikováno dne: 20.2.2017. 14:18  
 Odp: Tyristorové blikadlo
Dobre že niekto nechce od autora blikátka, aby použil uzemnenie nejakým lanom na vonkajší zemnič s revíznou správou, že odpovedá odpor zemniča predpisom, keď pracuje na prototype nejakého zapojenia.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny